Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Česku objevili pavouka, jehož mláďata sežerou vlastní matku

  9:23aktualizováno  9:23
Dorůstá délky dvou centimetrů, patří mezi největší a nejjedovatější pavouky ve střední Evropě a dosud unikal očím vědců, protože žije v podzemních norách. Takový je stepník moravský, nový objev českých vědců. Přitom se soudilo, že v dobře zmapovaném Česku už se neznámý pavouk neobjeví.

Pavouk dorůstající velikosti dvou centimetrů patří mezi největší ve střední Evropě. | foto: Jan Korba

Nový druh jedovatého pavouka objevil na jižní Moravě Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. Živočich je jedním z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě a jeho kousnutí může způsobit několikahodinovou horečku provázenou bolením hlavy, popsal ho objevitel.

Pavouk nesoucí jméno Eresus moravicus, tedy stepník moravský, už má své místo ve Světovém katalogu pavouků. Přestože dorůstá délky dvou centimetrů, dlouho unikal pozornosti vědců, protože žije v podzemních norách.

"Nalézt jej lze v rezervacích chránících zbytky panonských stepí," upřesnil Řezáč. Stepníka objevil například na Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků nebo na kopci Květnice u Tišnova, který je nejsevernějším místem výskytu tohoto druhu.

Stepníka moravského objevil Řezáč náhodou. Původně znala věda pouze jediný druh středoevropského stepníka - rudého. Němečtí vědci ale v devadesátých letech zjistili, že existuje i stepník černonohý. Řezáč se jej před osmi lety pokusil nalézt v Čechách a na Moravě.

V muzejních expozicích ale narazil na stepníky uložené v lihu, kteří neodpovídali ani jednomu z popsaných druhů. "Odlišnost je jasně patrná, když pavouky položíme vedle sebe," vysvětlil vědec.

Nález nového druhu pavouka je ve střední Evropě jedinečný. Drtivá většina byla popsána již v polovině 18. století. Nový druh pavouka byl objeven naposledy v sedmdesátých letech. Od té doby žili mnozí odborníci v domnění, že v této oblasti na ně již další překvapení na území Čech a Moravy nemůže čekat.

Samci stepníka se vyznačují výstražným černočerveným zbarvením připomínajícím berušku. Výrazně větší samice jsou oranžovočerné. Stepník moravský je pozoruhodný i svým způsobem života: první potravou mláďat se stává jejich vlastní matka.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pauline Hansonová přišla na jednání senátu v muslimském oblečení ve snaze...
Australská politička přišla do parlamentu v burce, sklidila kritiku

Australská senátorka Pauline Hansonová vyvolala pozdvižení, když ve čtvrtek přišla na jednání komory oblečená do černé burky. Vůdkyně protiimigrační strany...  celý článek

Venezuelská zoo jsou na hraně kolapsu. Zvířata umírají hlady.
Z venezuelské zoo mizí zvířata. Hladoví zloději je snědli, tuší policie

Venezuelská policie vyšetřuje zmizení několika zvířat ze zoologické zahrady ve městě Maracaibo na západě země. Úřady se domnívají, že je kdosi ukradl a snědl....  celý článek

Policie na místě, kde řidič najel do davu lidí  (20. prosince 2016)
Útoky automobilem v Evropě se za poslední rok prudce množí

Evropa zažila za poslední roky už mnoho útoků provedených automobily, většinou s teroristickým motivem. Téměř polovina z nich se však stala jen za poslední...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.