Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Budějovicích opět otevřeli legendární pivnici Masné krámy

  17:49aktualizováno  17:49
Frontu jako na banány z dob totality zažily dnes České Budějovice. Přesně ve dvě hodiny odpoledne se po pěti letech znovu otevřely dveře historické pivnice Masné krámy. Dav nedočkavých vletěl dovnitř jako torpédo.

Otevření dveří známé pivnice provázel velký zájem lidí | foto: Slavomír KubešMF DNES

Rekonstrukce pivnice se vlekla vinou sporů mezi spolumajiteli. Největším podílníkem je město, které také zorganizovalo přestavbu za třicet milionů korun. Restauraci provozuje Budějovický Budvar.

"Moc se mi líbí interiér. Je modernější než dřív, ale když člověk vejde do dveří, je pořád v Masných krámech," hodnotil poslední vedoucí původní pivnice před přestavbou František Vlček.

České Budějovice znovu otevřely legendární restauraci Masné krámy

V září 2002 odtud odcházel se svou firmou Velfa těžce zklamaný, nyní měl dobrou náladu. Hospodu tehdy zavřel hygienik. "Také jsme plánovali rekonstrukci. Určitě by dřív stála míň," poznamenal Vlček.

Foto
. O historii Masných krámů čtete zde

Rekonstrukce prošla v rekordním čase, hlavní stavební úpravy začaly až v září. Postavila se nová kuchyň a znovu vyštukoval a zařídil interiér včetně podlah.
"Zvítězil zdravý rozum," poznamenal ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, který byl u zahájení od 11 hodin, kdy mohli do útrob vstoupit pozvaní čestní hosté.

České Budějovice znovu otevřely legendární restauraci Masné krámy

Budějovický Budvar chce podle Bočka využít pivnici jako propagaci národního podniku. Kromě toho, že zde povede gastronomii, bude nabízet suvenýry a reklamní předměty.

U pípy, která vydala první litry kroužkovaného ležáku, si ťukali s půllitry ředitelé firem a politici. Pivo si zkoušela točit i náměstkyně primátora Ivana Popelová.

České Budějovice znovu otevřely legendární restauraci Masné krámy

"Pivnice je perfektní, originální, čistá, dobře zařízená," chválil odborník na gastronomii Petr Stupka. Masné krámy mají po úpravě 178 míst pro hosty. Změnila se dodávka piva, k výčepu je přiváděné ze čtyř tanků, na které návštěvníci vidí. S otevřením přivalil dav do pivnice i první turisty.

"O jejich otevření jsem se dověděl před týdnem. Vzal jsem si volno a přijel i s manželkou a švagrem," uvedl jeden z nich, Johann Prügl z rakouského Ulrichsbergu.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Reportér MF DNES s falešným receptem a lékem Hypnogen, který mu vydali v jedné...
Lék na falešný recept sežene každý. MF DNES uspěla ve všech lékárnách

Stačí obyčejné razítko, tiskopis objednaný na internetu a poznámka, že nemáte zdravotní pojištění. Všech deset lékáren, které MF DNES při redakčním testu...  celý článek

Petr Horký je organizátor akce Mýdlo na Hradě. (23. 8. 2017)
Rád bych na Mýdlo na Hradě pozval i pana Ovčáčka, říká organizátor Horký

Režisér cestovatelských a dokumentárních filmů usiluje už dva měsíce o to, aby mohl v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat Mýdlo na Hradě. Jenže 400...  celý článek

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...
Miloše bych neodmítl, říká ke své kandidatuře František Ringo Čech

Vedení Strany práv občanů před dvěma týdny rozhodlo, že jejich superlídrem do podzimních voleb bude hudebník František Ringo Čech. O pomoc ho prý požádal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.