Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uzeniny způsobují rakovinu, potvrdila WHO. Dala je na seznam k plutoniu

  13:01aktualizováno  13:01
Průmyslově zpracované maso podle Světové zdravotnické organizace prokazatelně způsobuje rakovinu tlustého střeva. Pouhých 50 gramů slaniny denně zvyšuje riziko jejího vzniku až o 18 procent.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Uzeniny byly podle BBC dlouhodobě na seznamu produktů, u nichž se předpokládalo, že by mohly být karcinogenní. Světová zdravotnická organizace (WHO) však v pondělí oznámila, že se podezření potvrdilo. Průmyslově zpracované maso se tak dostává na seznam, kde už figuruje například plutonium nebo alkohol.

Na seznam „podezřelých“ karcinogenů se oficiálně dostalo i takzvané červené maso - tedy například hovězí, vepřové, skopové nebo kachní. Jeho pravidelná konzumace ve velkých dávkách podle odborníků může ke vzniku rakoviny přispět, zároveň se však jedná o bohatý zdroj železa nebo zinku. Červené maso obsahuje také vitamin B12, který podporuje správnou funkci krvetvorby a nervového systému.

Plátek šunky nikoho nezabije, základem je vyvážená strava

Odborníci uklidňují, že pravidelná konzumace šunky nebo slaniny rozhodně není natolik nebezpečná, jako třeba pravidelné kouření. Nejúčinnější prevencí je podle WHO pestrá a vyvážená skladba jídelníčku.

„Pro jednotlivce zůstává riziko vzniku rakoviny tlustého střeva kvůli konzumaci průmyslově zpracovaného masa malé. Nebezpečí ovšem roste v závislosti na množství zkonzumovaného masa,“ říká Kurt Straif z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).

Riziko je podle něj patrné zejména z globálního hlediska. V zemích, kde se uzeniny konzumují ve velkém, roste počet nemocných. Dvě desítky odborníků analyzovaly výsledky více než 800 studií a shodly se na tom, že pro přímou spojitost mezi uzeninami a rakovinou existují „dostatečné důkazy“.

Ovlivní zpráva WHO vaši konzumaci uzenin?

celkem hlasů: 15853

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. listopadu 2015. Anketa je uzavřena.

Ne, uzenin se nevzdám 5869
Ano, omezím je 4708
Uzeniny vůbec nejím 2786
Uzeniny budu jíst dál, ale zpestřím svůj jídelníček 2056
Ano, zcela je přestanu jíst 434

Podívejte se, jak dopadl test MF DNES šunkových salámů z října 2014:

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.