Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ústecká zahrada představila mládě žirafy, narodilo se před týdnem

  14:48aktualizováno  15:34
V ústecké zoologické zahradě se minulý týden narodil sameček žirafy Rothschildovy. Jde už o devatenácté mládě žiraf, které se tu podařilo od roku 1983 odchovat, a devátého potomka samice Jenny. Návštěvníci ho ale budou moci ve výběhu obdivovat až zhruba za čtrnáct dnů.

Lidé nemohou mladého samečka vidět, protože teď je na mládě ještě zima a na zledovatělé zemi by mohlo uklouznout a zranit se. Zoo prozatím představila malou žirafu novinářům, fotoaparátům a kamerám pózovala jako zkušená mediální hvězda.

V ústecké ZOO představili mládě Rotschildovy žirafy narozené před týdnem.

"Po dvou mláďatech lamy je to letos náš třetí přírůstek. Navíc už někdy v březnu či dubnu čekáme narození dalších dvou žiraf," sdělila mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Malý sameček je menší a drobnější než obvykle narozená mláďata bývají, podle odhadu chovatelů měří asi 160 centimetrů, takže do průměru mu schází asi 10 cm. Od prvního dne se těší dobrému zdraví, ale hlavně péči zkušené matky Jenny, které bude na konci února 18 let.

V ústecké ZOO představili mládě Rotschildovy žirafy narozené před týdnem.

Malý žirafák, který se narodil 2. února, zatím nemá jméno. Dostane ho zřejmě až v červnu při oslavách Dne dětí.

Žirafy Rothschildovy chová ústecká zoo nepřetržitě 27 let, první zvířata se jmény Set a Tena přišla 1983 ve stáří 14 a 15 měsíců. Po čtyřech letech se jim narodilo první mládě místní zoo, samička Tereza, která jako pětiletá rozšířila chov ve francouzské zoo. Od té doby se narodilo devatenáct mláďat a jen v roce 2008 přibyla v ústecké zahradě tři.

žirafa Rothschildova

Žirafa je nejvyšším suchozemským savcem. Žije v buši a ve stromové savaně s akáciovými porosty, může se dožít i 36 let. Hlavní složkou její potravy jsou listy, výhonky a větvičky stromů a vyšších keřů, byliny a plody. Dovedou také spásat trávu. V přírodě žijí žirafy v menších skupinách (nejčastěji 2 – 10 jedinců) vedených nejsilnějším samcem. Jsou aktivní ve dne i v noci, většinu dne tráví hledáním potravy. Starší mláďata se často sdružují do dočasných skupinek (školek), na které dohlíží jedna nebo dvě samice z okolí.
Jsou to zvířata s nejkratší dobou spánku. Dospělá zvířata spí denně v průměru pouhých 20 minut. Srdce pumpující krev do až tři metry vzdáleného mozku dosahuje obřích rozměrů. Měří 60 centimetrů, váží11 kilogramů a jeho stěny jsou silné7,5 centimetrů. V případě nebezpečí jsou žirafy schopny běžet rychlostí až 56 kilometrů v hodině. I přes všeobecně zavedený názor, že jsou němé, vydávají žirafy celou škálu zvuků. Od chrčení, pískání až po mečení u mláďat. Tukové zásoby si žirafy ukládají v oblasti krku, přičemž tuk má podobnou funkci jako velbloudů.

Zdroj: www.zoozlin.eu

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Donald Trump na tiskové konferenci v Trump Tower v centru Manhattanu (15. srpna...
Trump překvapil média surreálnou tiskovkou, zaskočil i své poradce

Donald Trump má za sebou jednu z nejpodivnějších tiskových konferencí od nástupu do Bílého domu. Bojovné vystoupení, v němž se vrátil k víkendovým nepokojům v...  celý článek

Francouzská armáda cvičí orly pro lov zbloudilých dronů (10. února 2017)
Norsko schválilo projekt na odstřel 200 orlů. Ornitologové protestují

Norský parlament schválil kontroverzní projekt na regulaci populace orlů skalních. Chovatelé ovcí a sobů tvrdí, že dravci působí velké škody ve stádech a...  celý článek

Denise Morrisonová, šéfka potravinářského gigantu Cambell Soup, byla členkou...
Trump rozpustil své poradní sbory, kvůli jeho výrokům je opouštěli členové

Donald Trump se rozhodl ukončit činnost svých dvou poradních sborů poté, co je začali opouštět šéfové velkých firem. Ty pobouřily komentáře amerického...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.