V pátek a v sobotu bylo v českobudějovické nemocnici ošetřeno 19 lidí s úplavicí, šest z nich bylo krátce hospitalizováno na infekčním oddělení. "V úterý bylo ambulantně ošetřeno dalších šest pacientů. Všichni byli propuštěni do domácího léčení," řekl mluvčí nemocnice Jan Dušek.
Příznaky onemocnění ohlásilo přibližně 90 lidí. Hygienici už evidují dva případy, kdy nemocní salát nejedli, ale nakazil je infikovaný příbuzný.
Na počátku úplavice byl zřejmě bramborový salát v jídelně na okraji města. Podle šéfa provozovny mohli bakterie do jídla přenést zaměstnanci, kteří byli na dovolené v Egyptě. (více čtěte tady)
Hygiena zatím tento zdroj oficiálně nepotvrdila, protože první kultivační vyšetření neprokázalo, že by byl zdrojem infekce některý ze zaměstnanců jídelny. Výsledky opakovaných vyšetření budou podle ředitele jihočeské krajské hygienické stanice Zdeňka Velikovského až za několik dnů.
Jídelna je stále zavřená. Pracovníci odboru hygieny výživy pokračují v kontrolách zařízení a některých surovin, z nichž zaměstnanci salát připravili.
ÚPLAVICEBacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. Zdrojem je nemocný člověk. |