Unii znepokují pesticidy v jídle

Evropa kontrolovala potraviny. Podle zprávy Evropské komise byly ve 35 procentech vzorků jídla z 15 členských zemí odhaleny pesticidy. Ve 4,5 procentech případů překročila jejich koncentrace povolené limity. Nejvíc chemie spolykají Belgičané - pesticidy se objevily ve 46 procentech vzorků a limity byly překročeny v 8,6 procenta případů. S pesticidy nešetřilo ani Řecko (7,5 procenta) a Německo (5,5).

Naopak ve Švédsku, Nizozemsku, Itálii, Irsku, Finsku a Rakousku nebyl nalezen ani jeden případ překročení limitů.

Vzrušený belgický tisk zjistil, že nejčastěji se chemické látky vyskytují v pomerančích, v okurkách, zelených salátech a zmrazeném hrášku. Nejvýrazněji ovšem překračuje normu italský rajčatový protlak, určený zřejmě pouze na export, protože v Itálii kontrolován nebyl.

Belgická ministryně zdravotnictví a životního prostředí Magda Aelvoetová slíbila rychlá opatření k nápravě situace a zároveň uklidňovala - pesticidy ve zjištěných koncentracích nejsou nebezpečné pro lidské zdraví, spíše má jejich soustavné používání dlouhodobý negativní vliv na životní prostředí, zejména na kvalitu podzemních vod.

Skandál s herbicidy

Česko nechce drůbež z Německa

Evropský parlament schválil minulý týden rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi, aby urychlila vyhodnocování chemikálií používaných v zemědělství, zakázala ty nejnebezpečnější a navrhla od příštího roku pro celou EU program postupného snižování použití pesticidů. Podle směrnice z roku 1991 má být do roku 2003 prověřeno 834 tehdy registrovaných chemických látek, dosud se však stihlo jen 31.

,

Video