"Je to uvnitř slané a navrchu sladké. Jo, je to sice něco extra, ale je to naprosto nechutné," říká ukrajinská studentka Daša Chabarovová a dloube do ultranezdravé lahůdky, kterou jí právě naservírovali.
Na Ukrajině je špek, kterému tam říkají salo, milovanou pochoutkou už odnepaměti. Obvykle se tu úzké plátky běloučkého špíčku konzumují s černým chlebem, syrovým česnekem a vodkou.
V nejluxusnějším restaurantu v ukrajinské metropoli si teď za necelou padesátikorunu můžete dopřát čtyři malé tyčinky sala polité čokoládou.
"Náš šéfkuchař rád experimentuje a výsledkem toho je tenhle výtvor," vysvětluje manažer podniku Carskoje selo Roman Novickij. "Tahle novinka se docela dobře uchytila. Zdá se, že většina hostů si na tom pochutnává."
Po vítězství Ukrajiny v letošním ročníku pěvecké soutěže Eurovize očekává Kyjev příliv tisíců návštěvníků z Evropy. Čokoládové salo bude pravděpodobně jednou z dobrot, které jim město nabídne.
Zalíbení v něm totiž našla i vítězka soutěže Ruslana. Sladké salo už začali servírovat také v jejím domovském městě Lvově.
"Miluji ho, protože je to velmi nezvyklé jídlo. Úplně první lvovské čokoládové salo jsem ochutnala právě já. Patrně testovali moji kuráž, ale já to snědla a stále ještě jsem naživu," směje se Ruslana.
Podle Světlany Fusové z kyjevského Lékařského výzkumného střediska by špek s čokoládou měl být podáván zároveň s varováním. "Je to vůbec nejhorší kombinace, jakou si lze představit," tvrdí. "Myslím, že by se této svačince měli lidé na sto honů vyhnout," dodává.
Bezuzdná záliba Ukrajinců v konzumaci obzvlášť tučných a mastných jídel možná vysvětluje fakt, že tato postsovětská republika má jednu z nejvyšších úmrtností v Evropě zaviněnou srdečními chorobami.