13. července vyměnila MF DNES tajně s pacienty deseti nemocnic v zemi jejich obědy za jídla, jaká si sami přáli. Jedna porce z každé nemocnice putovala do veterinárního ústavu na testy, druhou dostali tři vybraní porotci, specialisté na jídlo – a také ministr zdravotnictví.
Nejlépe dopadlo co do chuti jídlo z nemocnic v Pardubicích a v Kladně. Naopak propadákem byl oběd z Ústí nad Labem. Nesl exotický název džuveč a ragú polévka.
Oč zajímavější jméno oběda, o to horší byla chuť. Zástupce ředitele ústecké nemocnice Martin Zeman však tamní kuchyni hájil. "Já jsem tu deset let a zažil jsem spoustu stravovacích provozů. Teď je to zdaleka nejlepší. I lidé mi přijdou nejspokojenější," řekl. Ale připustil: "Džuveč je neobvyklé jídlo – a třeba proto ho nemají lidi rádi. Já bych si ho taky nevzal."
Porotci strhali také oběd z brněnské fakultní nemocnice. "Firma, která vyrábí tu kaši z prášku, by snad měla skončit. Bůhví, z čeho ji dělá," kroutil hlavou nad holandským řízkem s kaší, který odsoudil i ministr Julínek, Jan Rezek z Vysoké školy hotelové. "Jestli některé jídlo přivede někoho k infarktu, tak toto," připojil se k hodnocení i dietolog Pavel Suchánek.
Přestože porotci nečekali žádný zázrak, nad některými nemocničními jídly se shodli, že jsou "vyloženě nechutná". Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se například ušklíbal nad holandským řízkem s bramborovou kaší. Jídlo mu nechutnalo. "Ta kaše je dost šílená. A řízek je takový rozblemtaný..." ohrnul nos a znechuceně odložil vidličku.
Dobrá zpráva je, že jídla až na tři výjimky neobsahovala škodlivé mikroorganismy. Jen tři pokrmy zjevně nebyly čerstvé.
Laboratoř veterinárního ústavu naměřila ve dvou vzorcích ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a ve vzorku z nemocnice ve středočeském Benešově přemnožené bakterie. Mimo jiné takzvané koliformní, které žijí ve výkalech. Obědy jich však neobsahovaly tolik, aby to pacientům způsobilo problémy.
Oběd za 25 korun
"Problém je v penězích," brání se mluvčí benešovské nemocnice Vendula Pírková. "Chceme dávat více zeleniny, máme ale omezené peníze, takže záleží na sezoně."
Výmluvy na peníze porota nebere. Gastronomický expert Jan Rezek, který léta šéfuje restauraci, dokonce tvrdí: "Odhaduji, že náklady na suroviny u všech obědů jsou pětadvacet korun. Maximálně. Bez nákladů na mzdy a energie. A i za to se dá uvařit chutné jídlo."
A co na výsledky testu říká ministr? "Čekal jsem to. Zlepšit situaci by měly pomoci poplatky za služby v nemocnicích," věří Julínek.
Byli byste ochotni si v nemocnici připlácet za dobré jídlo?
Ministr: Pacienti, plaťte a jídlo se zlepší
Řekněte: kdy bude líp a kdy jídlo v nemocnicích bude k jídlu? Test MF DNES vás tedy nepřekvapil? Nejde jen o image a o komfort pacienta, ale jídlo je součástí léčby, ne? Když jsme se pídili po nějakých výživových tabulkách a po tom, co smí nebo nesmí obsahovat jídlo v nemocnicích, zjistili jsme, že to nikdo a nic neurčuje... Ale pro stravování ve školních jídelnách normy existují. A donedávna byly i pro jídlo v pohostinství, což se vztahovalo i na nemocnice, ale vyhlášku jste tuším vy sám zrušil. Teď mi nikdo nezaručí, že dostanu kvalitní jídlo a že ho bude tolik, abych neměla hlad. Co byste tedy radil pacientům, kteří jsou s jídlem nespokojení? Aby si stěžovali vedení? |