Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchař ochutnal jídlo od festivalových stánků. Je lepší než dřív

  12:00aktualizováno  12:00
Netrpěliví jedlíci, fanoušci karlovarského filmového festivalu, by ruce utrhali prodejcům baget, halušek a dalšího rychlého občerstvení v okolí hotelu Thermal. Jeho šéfkuchař Marino Klouček byl při ochutnávání jídel mnohem opatrnější. Některé by nejraději ani nevzal do úst, jiné mu naopak zachutnalo.

Marino Klouček, šéfkuchař hotelu Thermal, při ochutnávce vzorků jídel nabízených ve stáncích při 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Na udivené pohledy veřejnosti v restauraci Rose si už dva reportéři MF DNES zvykli. Do podniku v přízemí lázeňského hotelu Thermal totiž jednou za rok nosí k posouzení jídla, nabízená v těsném sousedství hotelu v rámci Mezinárodního filmového festivalu.

Fotogalerie

Tentokrát to byla americká bageta s masovými koulemi, dvě plastové misky s tradičními haluškami, klobása, opečené brambory s uzeným masem a polévka cibulačka se zapečeným sýrem.

Polévka za 59 korun u šéfkuchařových chuťových buněk totálně propadla.

"Nedoporučuji. Pokud by se polévka prodávala s porcelánovým hrníčkem, který se jinak musí vrátit, tak bych ji koupil, abych měl na památku suvenýr z Karlových Varů," řekl šéfkuchař Marino Klouček.

Lžíci k ochutnání donesl i spolupracovníkům, aby vyloučil svoji neobjektivnost. Nad polévkou se ušklíbli všichni. Podobně dopadla tmavá americké bageta s masovými koulemi. Za 89 korun ji nabízí mobilní bagetárna s krytou zahrádkou, která vyrostla poblíž Thermalu. Marino Klouček se do bagety podíval. Jak říká, člověk před jídlem vybírá očima.

Šéfkuchařův jazyk i oko naopak potěšila pečená papriková klobása z občerstvovacího velkostanu naproti Thermalu. Pražský podnikatel se stanem letos přijel na festival poprvé.

"Klobása vypadá, jak má. Mně chutná. Je sice trochu ostřejší, ale třeba kvůli tomu si ji lidé rádi kupují," konstatoval šéfkuchař.

Letos se poprvé degustace náhodou zúčastnili i dva vozíčkáři, kteří se při festivalu stravují v restauraci Rose. "V bagetárně jsme si dali šunkový croissant, byl dobrý. Většinou ale chodíme do Rosy, kde za hlavní jídlo, například smažený vepřový řízek včetně přílohy a polévky, zaplatíme 85 až 95 korun."

Halušky příjemně překvapily

Předloni šéfkuchař prohlásil, že halušky se zelím a uzeným jsou katastrofa, protože skutečné brambory vedle nich jen proběhly, jelikož chutnaly jako polotovar z prášku. Letošní dvě porce halušek s cenami 27 a 37 korun za sto gramů ho příjemně překvapily.

Vyhrály ty z nového stanu před Thermalem. "Chuťově nemám výhrady. Kyselost zelí do sebe nenatáhly. Je jen na zákazníkovi, jestli si je dá. Za dvacet deka zaplatí přes 50 korun a stále to není oběd," neodpustil si poznámku šéfkuchař Klouček.

Připomínky neměl ani k haluškám z konkurenčního stánku, který je přilepený k Thermalu. Jenom nakrájené zelí podle něj bylo zbytečně dlouhé, což způsobuje problémy při konzumaci plastovou vidličkou.

Deset deka opečených brambor s uzeným masem si mohli lidé koupit u stejného stánku. Šéfkuchaři se jen nelíbilo, že se na jedné pánvi zbytečně suší nejméně padesát porcí.

To však platilo jen ráno, kdy většina strávníků dospávala probdělou noc. Ale už dopoledne zákazníci u Thermalu oblehli stánky. A někteří se rozčilovali, že na čerstvou porci musejí nějakou tu minutu čekat.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.