Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sýkorky sbírají chlupy, pomáhají tak sčítat poslední losy v Česku

  14:19aktualizováno  14:19
Vědcům pomáhají se sčítáním posledních losů v české přírodě sýkorky. „Využíváme jejich schopnost sbírat v širokém okolí chlupy různých zvířat, kterými si vystýlají hnízdo," vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. Vědci poté sesbíraný materiály analyzují.

„Proto jsme v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko vyvěsili padesát ptačích budek, které sýkorky úspěšně osídlily,“ doplňuje Jirků. Z tisíců chlupů posbíraných sýkorkami ke stavbě hnízd pak vědci vybrali několik, které by mohly patřit losům. O netradiční metodě sčítání informovala ochranářská společnost Česká krajina.

Následná genetická analýza pomůže určit, z kolika jedinců vzorky pochází, jaké je jejich pohlaví a jak jsou vzájemné příbuzní. „Odhaduje se, že v České republice přežívá méně než dvacet posledních losů. Sčítání založené na genetické analýze srsti by nám mělo přinést přesnější údaje. Losi totiž dokážou migrovat na velké vzdálenosti, proto i pozorování na místech vzdálených desítky či stovky kilometrů mohou patřit témuž migrujícímu jedinci,“ upozorňuje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Dosavadní výsledky ukazují, že v oblasti Lipna v roce 2011 přežívalo posledních čtrnáct losů. Navíc zvířata jsou si vzájemně velmi blízce příbuzná,“ konstatuje Martin Ernst z Mendelovy univerzity. Právě blízká příbuznost je pro losí populaci riziková. Výstavba dálnice v jižním Polsku kolem roku 2000 přerušila migrační trasu losů do Česka, a proto k nám noví jedinci nepřicházejí. To může vést k degeneraci místní izolované populace a jejímu zániku, uvádí Česká Krajina.

Los je největším jelenovitým druhem nejen u nás, ale i v celé Evropě a Asii. Dospělý samec váží až 450 kilogramů, délka jeho těla může dosáhnout až tří metrů a výška až 235 centimetrů. V současné době přežívají jejich populace na Třeboňsku a v okolí Lipenské nádrže. V minulosti byli losi na území dnešní České republiky člověkem vyhubeni, zřejmě mezi 12. a 15. stoletím.

Do 80. let minulého století se k nám losi šířili ve třech migračních vlnách z Polska a v roce 1980 se jejich počty u nás odhadovaly na 30 až 50 kusů. Od 90. let však začalo losů opět ubývat. Ochranáři v srpnu navrhli novou dopravní značku „Pozor, los!“.

Autor:






Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.