Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švýcaři vyvinuli čokoládu, která v teple netaje

  9:52aktualizováno  9:52
Největší výrobce čokolády na světě, švýcarský Barry Callebaut, vytvořil čokoládu, která se v teple nerozpouští. Je to revoluční způsob, který čokoládě otevírá cesty do horkých částí světa.

Nová čokoláda vydrží až do 55 stupňů Celsia, je křupavá a dietnější. | foto: Profimedia.cz

Firma, která vyváží čokoládu výrobcům do celého světa i do Česka cukrářům, restauratérům a čokoládovnám, si už zaregistrovala tajný výrobní postup i jméno: Volcano. Teď recept dolaďuje.

"Nerozpustná" čokoláda Volcano má méně kakaového másla a kalorií, ale odolá teplotám až do 55 stupňů Celsia, píše agentura AFP. Nejde o totální převrat. Tuto čokoládu už znají švýcarští a američtí vojáci, ale zatím se ji nedařilo vyrábět průmyslově.

Agentuře to popsal šéf inovací Hans Vriens. Říká, že tato čokoláda je křupavá a rozpouští se až ve slinách. Jestli se dostane k Čechům, není jisté. V létě by to asi ocenili.

"Ještě nevíme, kde se bude čokoláda Volcano prodávat, teprve ji nabízíme světovým výrobcům čokolády. Zhruba dva roky potrvá, než se objeví v regálech," odpověděla včera pro MF DNES Rahel Lehmannová, mluvčí Barry Callebaut.

Zvedne to tržby v tropech

Švýcarský výrobce by s novinkou rád zvedl tržby v Číně, Indii, Jižní Africe, Latinské Americe a na jihu USA. Pověstná čokoláda dobývala zatím spíše chladnější trhy.

Firma rozjíždí další novinky. Její výzkumníci vyvíjejí šťastnou sladkost, která zbaví depresí. Kakao obsahuje spouštěč pocitu štěstí - fenyletylamin. Cukrovinka by ho měla rozvinout. Další výzkum se točí kolem molekuly teobrominu, která má povzbuzující účinek jako kofein.

Kakaové boby dle různých studií obsahují na 230 blahodárných látek. Pozor si však každý musí dát na to, kolik jeho čokoláda z obchodu obsahuje kakaa a kolik tuku a cukru.

Ani konkurenční Nestlé, které patří český Orion, nespí. V září otevře první výzkumné centrum luxusních čokolád.

Malým výrobcům novinky nevoní. Podle nich se nejlepší čokoláda dostane jen přírodními postupy a ty jsou známé. Podle Rogera Rohra, majitele ženevských čokoládoven Chocolats Rohr, nerozpustná čokoláda už není přirozená a kazí tradici.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Kanadské úřady nestíhají vyřizovat žádosti o azyl. Do země letos přišly...
Kanada slíbila pomoc uprchlíkům, teď nestíhá vyřizovat žádosti o azyl

Kanada platí za jednu z nejvstřícnějších zemí k uprchlíkům. Ochota pomoct však vládě pomalu začíná přerůstat přes hlavu. Úřady nestíhají vyřizovat žádosti o...  celý článek

Muž hlasuje v Benátkách v referendu o větší autonomii regionu (22. října 2017).
Chceme větší autonomii na Římu, rozhodly v referendu Benátky a Lombardie

Severoitalské regiony Benátky a Lombardie se v nezávazných referendech vyslovily pro větší autonomii na centrální vládě. Podle předběžných výsledků, o nichž...  celý článek

Léky jsou v Africe k dostání i na trzích. Jejich kvalitu zde však nikdo...
V Africe bují byznys s padělanými léky. Obsahují škrob i nemrznoucí látku

V byznysu s padělanými léky se ročně točí miliardy dolarů. Do oběhu se dostávají hlavně v rozvojových zemích, kde je lidé kupují na trzích. Stále častěji se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.