Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švýcaři vyvinuli čokoládu, která v teple netaje

  9:52aktualizováno  9:52
Největší výrobce čokolády na světě, švýcarský Barry Callebaut, vytvořil čokoládu, která se v teple nerozpouští. Je to revoluční způsob, který čokoládě otevírá cesty do horkých částí světa.

Nová čokoláda vydrží až do 55 stupňů Celsia, je křupavá a dietnější. | foto: Profimedia.cz

Firma, která vyváží čokoládu výrobcům do celého světa i do Česka cukrářům, restauratérům a čokoládovnám, si už zaregistrovala tajný výrobní postup i jméno: Volcano. Teď recept dolaďuje.

"Nerozpustná" čokoláda Volcano má méně kakaového másla a kalorií, ale odolá teplotám až do 55 stupňů Celsia, píše agentura AFP. Nejde o totální převrat. Tuto čokoládu už znají švýcarští a američtí vojáci, ale zatím se ji nedařilo vyrábět průmyslově.

Agentuře to popsal šéf inovací Hans Vriens. Říká, že tato čokoláda je křupavá a rozpouští se až ve slinách. Jestli se dostane k Čechům, není jisté. V létě by to asi ocenili.

"Ještě nevíme, kde se bude čokoláda Volcano prodávat, teprve ji nabízíme světovým výrobcům čokolády. Zhruba dva roky potrvá, než se objeví v regálech," odpověděla včera pro MF DNES Rahel Lehmannová, mluvčí Barry Callebaut.

Zvedne to tržby v tropech

Švýcarský výrobce by s novinkou rád zvedl tržby v Číně, Indii, Jižní Africe, Latinské Americe a na jihu USA. Pověstná čokoláda dobývala zatím spíše chladnější trhy.

Firma rozjíždí další novinky. Její výzkumníci vyvíjejí šťastnou sladkost, která zbaví depresí. Kakao obsahuje spouštěč pocitu štěstí - fenyletylamin. Cukrovinka by ho měla rozvinout. Další výzkum se točí kolem molekuly teobrominu, která má povzbuzující účinek jako kofein.

Kakaové boby dle různých studií obsahují na 230 blahodárných látek. Pozor si však každý musí dát na to, kolik jeho čokoláda z obchodu obsahuje kakaa a kolik tuku a cukru.

Ani konkurenční Nestlé, které patří český Orion, nespí. V září otevře první výzkumné centrum luxusních čokolád.

Malým výrobcům novinky nevoní. Podle nich se nejlepší čokoláda dostane jen přírodními postupy a ty jsou známé. Podle Rogera Rohra, majitele ženevských čokoládoven Chocolats Rohr, nerozpustná čokoláda už není přirozená a kazí tradici.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Younes Abouyaaquoub, jeden z podezřelých z teroristického útoku v Barceloně
Španělé mají nového podezřelého z útoku, posílí bezpečnost v letoviscích

Řidič dodávky, který ve čtvrtek při teroristickém útoku v Barceloně zabil 13 lidí, je možná stále naživu a na útěku. Podle zpravodajského serveru BBC News to...  celý článek

Stephen Bannon, vrchní poradce prezidenta Donalda Trumpa
Hlavní stratég Bannon v Bílém domě končí, potvrdila mluvčí spekulace

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa opouští další člen. Hlavní stratég Bílého domu a někdejší šéf Trumpovy volební kampaně Steve Bannon v pátek skončí ve...  celý článek

Španělští policisté zastřelili ve městě Cambrils pětici teroristů, kteří...
Čtyři teroristy v Cambrils zastřelil jediný policista, je v péči psychologa

Pětice útočníků chtěla v noci na pátek vraždit v katalánském městě Cambrils. Čtyři z nich zlikvidoval jediný příslušník katalánské policie. Informoval o tom...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.