Šampiona stálo prvenství „jen minimum krve“. Ilustrační foto.

Šampiona stálo prvenství „jen minimum krve“. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Švéd vybojoval světový titul v otevírání ústřic

  • 6
Švéd Hasse Johannesson se může pyšnit titulem mistr světa. Titul získal v netradiční disciplíně - otevírání ústřic. Na Mezinárodním ústřicovém festivalu v irském Galway dokázal 30 ústřic otevřít za dvě minuty a 41 vteřin.

Skandinávskému restauratérovi tak stačilo průměrně pouhých pět vteřin, aby speciálním nožem otevřel jednu ústřici. A jak poznamenala agentura Reuters, stálo ho to jen minimum krve. O 13 vteřin za sebou nechal druhého v pořadí, Kanaďana Eamona Clarkea.

"Teď potřebuju cigaretu," prohlásil bezprostředně po vítězném závodě Johannesson, který se šampionátu v západoirském přístavním městě zúčastnil už počtvrté. Pohár si však odnesl poprvé.

Tajemství úspěchu podle mistra tkví nejen v dobrém načasování, ale také v čisté práci. "Jako kdybyste je nabízeli v restauraci," radil zájemcům.

Poškození masa ústřice, jeho nesprávné oddělení od schránky, nečistoty nebo stopy po krvi soutěžícího totiž znamenají trestné vteřiny. Johannesson byl penalizován čtyřmi. Letošního klání se zúčastnili borci ze 16 států světa. Vedle Švédska také z Thajska, USA či Estonska.

"Jde o správné vyvážení rychlosti a kvality, proto je to tak obtížné," vysvětluje Terry Brennan, jeden ze sedmi členů hodnotící poroty. "Všechno je to o tom být schopný bez potíží dostat ústřici vaším hrdlem," dodává s úsměvem.

V Galway se letos konal již 53. ročník Mezinárodního ústřicového festivalu. Na jeho začátku stáli místní hoteliéři, kteří jím ohlašovali začátek sezony ústřic.

V současnosti se očekává, že čtyřdenní slavnost přinese místní ekonomice okolo osmi milionů eur (asi 221 milionů korun). Zkonzumovat by se na ní mělo okolo 100 tisíc ústřic.

V Irsku se tato mořská lahůdka tradičně zapíjí místním černým pivem Guinness. Pro Japonku Kimijo Kasugaovou, která letos přijela na festival poprvé, to bylo překvapení, nikoli však nemilé.

"My v Japonsku pojídáme naše ústřice se saké, ale musím říct, že s guinnessem jsou vynikající," pochvalovala si kombinaci s proslaveným pěnivým mokem šestačtyřicetiletá návštěvnice z Tokia.

,

Nejlepší videa na Revue