Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švéd vybojoval světový titul v otevírání ústřic

  8:52aktualizováno  8:52
Švéd Hasse Johannesson se může pyšnit titulem mistr světa. Titul získal v netradiční disciplíně - otevírání ústřic. Na Mezinárodním ústřicovém festivalu v irském Galway dokázal 30 ústřic otevřít za dvě minuty a 41 vteřin.
Šampiona stálo prvenství „jen minimum krve“. Ilustrační foto.

Šampiona stálo prvenství „jen minimum krve“. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Skandinávskému restauratérovi tak stačilo průměrně pouhých pět vteřin, aby speciálním nožem otevřel jednu ústřici. A jak poznamenala agentura Reuters, stálo ho to jen minimum krve. O 13 vteřin za sebou nechal druhého v pořadí, Kanaďana Eamona Clarkea.

"Teď potřebuju cigaretu," prohlásil bezprostředně po vítězném závodě Johannesson, který se šampionátu v západoirském přístavním městě zúčastnil už počtvrté. Pohár si však odnesl poprvé.

Tajemství úspěchu podle mistra tkví nejen v dobrém načasování, ale také v čisté práci. "Jako kdybyste je nabízeli v restauraci," radil zájemcům.

Poškození masa ústřice, jeho nesprávné oddělení od schránky, nečistoty nebo stopy po krvi soutěžícího totiž znamenají trestné vteřiny. Johannesson byl penalizován čtyřmi. Letošního klání se zúčastnili borci ze 16 států světa. Vedle Švédska také z Thajska, USA či Estonska.

"Jde o správné vyvážení rychlosti a kvality, proto je to tak obtížné," vysvětluje Terry Brennan, jeden ze sedmi členů hodnotící poroty. "Všechno je to o tom být schopný bez potíží dostat ústřici vaším hrdlem," dodává s úsměvem.

V Galway se letos konal již 53. ročník Mezinárodního ústřicového festivalu. Na jeho začátku stáli místní hoteliéři, kteří jím ohlašovali začátek sezony ústřic.

V současnosti se očekává, že čtyřdenní slavnost přinese místní ekonomice okolo osmi milionů eur (asi 221 milionů korun). Zkonzumovat by se na ní mělo okolo 100 tisíc ústřic.

V Irsku se tato mořská lahůdka tradičně zapíjí místním černým pivem Guinness. Pro Japonku Kimijo Kasugaovou, která letos přijela na festival poprvé, to bylo překvapení, nikoli však nemilé.

"My v Japonsku pojídáme naše ústřice se saké, ale musím říct, že s guinnessem jsou vynikající," pochvalovala si kombinaci s proslaveným pěnivým mokem šestačtyřicetiletá návštěvnice z Tokia.

Autoři: ,


Šafářová v Rozstřelu: Trenéři se mi dřív smáli. Teď je první na světě



Hlavní zprávy

Další z rubriky

Titulní strana přílohy MF DNES Kavárna v nové podobě. 7. září 2013.
Příloha MF DNES Kavárna se vrací, vychází ve velkém formátu

Po prázdninové přestávce se vrací tradiční příloha Kavárna do sobotního vydání deníku MF DNES. Příloha zabývající se společností a myšlením vychází nově na...  celý článek

Sbohem, Kavárno... (Za ilustrační snímek byl zde použit záběr, na němž se 4.
Sbohem! Editor Kavárny on-line Josef Chuchma se loučí

K třicátému červnu 2013 byla uzavřena dosavadní existence Kavárny on-line, která vznikla z mé iniciativy, coby editora "papírové" Kavárny v MF DNES. Chtěl...  celý článek

Američtí váleční veteráni navštívili památník druhé světové války ve
ZÁPISNÍK: Také Američané nadávají na svoji politiku

Spojené státy se přirovnávají k banánové republice a k ­Itálii. Americká konzervativní Tea Party žije v bublině. V bublině žije i Václav Klaus. To jsou témata...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.