Podnik se zvenku zdánlivě tváří jako obyčejný "kšeftík" ve starém domě. Jedna výloha a běžné dveře, ke kterým automaticky patří cinknutí zvonku a příjemná útulnost.
Každá kavárna vypadá jinak. Některý kavárník sází na chrom a kůži, jiný zase nakupuje fotely z bazaru. Ve Style Cafe se snoubí rustikální dřevěný nábytek s historickou dlažbou a svíčky s nažehlenými bílými záclonami jako u babičky v kuchyni.
Recenze kavárenMF DNES hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu. |
Zařízení ale odpovídá požadavkům moderní kavárenské doby. Vše je uklizeno, poskládáno, vycíděno a udržováno pečlivou rukou, osvětlené výlohy se blýskají čistotou. U několika stolků se hodně střídají zákazníci, zřejmě početným davům vyhovuje striktně nekuřácké ovzduší. Otevřeno je každý den včetně sobot a nedělí od 9 do 18 hodin.
Cukrárny dobrou kávu většinou neumí
Jaký je vlastně rozdíl mezi kavárnou a cukrárnou? V obou typech podniků obvykle provozujeme podobné činnosti. Sedíme u kávy a z výstavky si necháváme posílat cukrářské dobroty. Mám vyzkoušeno, že ve vysokém procentu cukráren kvalita kávy "hapruje".
I tento podnik se na první pohled tváří jako cukrárna, v zasklené poličce jsou narovnány úhledné šiky originálních domácích zákusků. Neodolala jsem (z čistě studijních důvodů) celkem čtyřem nazdobeným kouskům. Čokoládový puding s lesním ovocem jsem otestovala u kávy. Kombinace čokoládové chuti a kyselého ovoce téměř nikdy nezklame. Místo bílého krému by udělala jistě větší parádu právě ušlehaná čerstvá smetana, ale dezert v úhledné plastové krabičce za 30 korun celkem nezklamal.
Další tři jsem si nechala zabalit s sebou. A tady pozor! Také vás přejde chuť na zákusek, který krásně vypadá za sklem, ale domů jej přinesete jako trosku rozpláclou na papíře? Podobný karambol tady nehrozí. Dezertíky zdejší kavárník balí do plastové zavíratelné krabičky, za kterou se neplatí navíc ani koruna. Je to možná drobná maličkost, ale moje tři zákusky přežily krkolomné popojíždění v brněnské zácpě a doma jsem je podala přátelům zcela neporušené.
Potvrzuje se, že i zdánlivě nevýznamný detail dělá dobrý dojem. Pro zákusky si sem pojedu i příště, i když upečený základ z těsta byl u dvou kousků totožný a zákusek se lišil jen náplní a dozdobením. Nápis na skle Style Cafe mě však ujistil, že jsem opravdu v kavárně.
Presso má být v malém šálku
Při pozorování hostů u sousedních stolů a jejich objednávek espressa bylo vidět, že dostávají nápoj ve větším šálku, což není úplně správně. Pozorný čtenář našeho kavárenského seriálu již ví, že espresso by mělo mít objem asi 30 mililitrů a měli bychom ho dostávat v malém porcelánovém šálku. Všechny ostatní varianty (dlouhé nebo lungo) jsou z italské klasiky odvozené a na výslovné přání zákazníka. Nebo se nemohou jmenovat espresso. Ale tento jev se vyskytuje téměř ve všech kavárnách, je třeba si trvat tvrdošíjně na svém.
S obsluhou žádnou debatu nevedu a objednávám si "malé picolo" (tedy správné espresso). Crema je o odstín světlejší a nemá "tygrování", ale chuť kávy je příjemně jemná, s výraznou hořkostí a čokoládovou vůní.
Dnes Style CafePalackého náměstí 82 684 01 Slavkov u Brna (kavárna nemá webové stránky) Hodnocení 85 % |
Když to sesumíruji, troufám si říct, že Style Cafe se rázem s dobrou kávou, perfektním servisem, vlastními dezerty a absencí plných popelníků ocitá na špičce našeho pelotonu. Kam se hrabou některé brněnské kavárny na tento malý podnik, kterému zaslouženě sluší zatím nejvyšší známka.