Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

STUDENTI: Lepší angličtina i zkušenosti z dojení krav

  6:44aktualizováno  6:44
Byla to obyčejná nudná hodina angličtiny. Práce ve dvojicích na téma: jaké bylo nejlepší a naopak nejhorší jídlo, co jsme kdy jedli. "Řepová omáčka," odpověděla má sousedka. "Kdes to prosím tě jedla?" zeptala jsem se.
Z norské farmy jsme se vrátily bohatší o nezapomenutelné zkušenosti, které bychom jako do té doby rozmazlené městské holky nezažily. (Ilustrační snímek)

Z norské farmy jsme se vrátily bohatší o nezapomenutelné zkušenosti, které bychom jako do té doby rozmazlené městské holky nezažily. (Ilustrační snímek) | foto: Ota BartovskýMF DNES

Studenti čtou a píšou noviny

Tento text vznikl jako studentská práce. iDNES.cz neovlivňuje obsah těchto článků a není­ jejich autorem.

Ten den jsem ještě netušila, že za necelý rok už budu pracovat na farmě v Norsku. Povídání o řepové omáčce mě sice moc nenadchlo, zato částka, kterou si tam moje spolužačka vydělala, už ano. A tak jsem v létě odletěla na opuštěnou farmu uprostřed Norska. Na letišti mě a mou kamarádku vyzvedl farmář. Že všechno nebude tak docela podle našich představ, nám došlo, když jsme před jeho domem v balerínách stouply do bahna. Polovinu věcí, jež jsme si tam v kufrech přivezly, jsme ani nevyndaly.

Studenti píší noviny

Studenti píší o studiu, práci i životě v zahraničí. Vědí, že pokud chtějí vystudovat vysokou školu a získat lepší uplatnění, znalost alespoň jedné cizí řeči je téměř nutností. Uvažují rovněž o tom, jak máme přistupovat k cizincům.

Opravdová zábava začala teprve další den. Musely jsme dojit krávy, přestože jsme tato zvířata viděly dosud jen z okýnek aut, když se pásla u silnice. Vemena se nejdřív minutu a půl otírají mokrým hadrem, pak se každý cecek sedmkrát odstříká ručně a potom se konečně nasadí stroj na dojení. "You have to be relaxed," říkal nám farmář. Bože můj, jak mám být "relaxed", když se skláním pod pětisetkilovým monstrem, které mě chce každou chvíli zašlápnout?

Ani nevím jak, ale nakonec jsme ten nejšílenější měsíc našeho života nějak přežily. Včetně ekologického stravování, kdy se nejí skoro nic jiného, než co si člověk podojí, uloví nebo vypěstuje. Dokázaly jsme upéct dort bez vajíček a bez cukru, píchnout nemocné krávě injekci, navzdory arachnofobii pracovat několik hodin denně na poli plném pavouků, navzdory alergii naházet do seníku hromady sena, vyrobit jogurt, upéct chleba, neumrznout za stálého deště v norských mokřadech…

I když mi tenhle měsíc často připadal jako reality show, vrátily jsme se nejen s tučnou norskou výplatou, ale i mírně zlepšenou angličtinou v oboru ekologického farmářství a hlavně se spoustou nezapomenutelných zkušeností, které bychom jako do té doby rozmazlené městské holky nezažily.

Aby toho nebylo málo, začala jsem teď jako hostující studentka na gymnáziu v Německu pracovat ve zmrzlinářství plném Italů, kteří jeden přes druhého pořád jen něco křičí a já nerozumím ani slovo. Vím, o čem mluvím: práce v zahraničí zdaleka není vždy jednoduchá, ale já bych se jí nevzdala. Už jenom proto, abych zjistila, že dokážu víc, než si myslím!

Alžběta Klára Kneřová - První české gymnázium v K. Varech
Autorka článku dostane knihu



Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.