Tak třeba nepříliš intenzivní psychický stres může být stejně prospěšný jako několik kostiček čokolády nebo sklenka vína.
Odborníci ovšem obratem zdůrazňují, že řeč je pouze o lehkém stresu. Trvalá zátěž pochopitelně zůstává nesmírně škodlivou.
Vědci z Northwestern University v americkém státě Illinois zkoumali teorii na škrkavce, jejíž biochemické prostředí je podobné lidskému.
Zaměřili se především na vliv teploty. Když vystavovali tělo škrkavky teplotním zvýšením a zatěžovali tak funkci některých genů, životní cyklus tvora se prodloužil.
Adekvátní působení stresu zase nastartovalo reakci, která pomáhala zlepšovat stav proteinů v těle.
Výzkumníci vyzdvihli působení teploty, stresu, některých virových a bakteriálních onemocnění či těžkých kovů.
"Trvalý stres a působení těch látek pochopitelně není zdravé, ba přímo naopak. Ovšem občasné vystavení se mírnému stresu není vůbec na škodu," řekl na vysvětlenou vedoucí projektu Richard Morimoto.
"Jejich krátké působení uvolňuje mnoho molekulárních látek, které zachycují poničené nebo uvolněné proteiny," dodal Morimoto.