Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Strach o pověst zabil šéfkuchaře

  0:01aktualizováno  0:01
Vypadá to jednoduše a bizarně: kuchař se zabil ze strachu o hvězdičku. Bernard Loiseau však nebyl obyčejný kuchař, byl to šéfkuchař a hvězdička, o kterou se prý tolik bál, byla vysvědčením nejvyšší kvality, jaké se i ve Francii uděluje jen nemnohým.

Loiseau k nim patřil od roku 1991 - tehdy přiznal známý kulinářský průvodce Michelin jeho restauraci Cote d'Or třetí hvězdičku, jakou má v celé Francii jen osmnáct dalších podniků.

Loiseau a jeho podnik na severu Burgundska byli známi řadou specialit, například žabími stehýnky na česnekovém pyré a na petrželové šťávě. Proslulost si získal tím, jak tradiční místní kuchyni, kde se tak často používá máslo nebo tučná šlehačka, přizpůsobil moderní době a její touze po "lehčí" stravě.

Kritici to oceňovali. A to až do té míry, že osmělený Loiseau dal akcie svého podniku na burzu - jako jediný ve Francii. Úspěšný kuchař dělal vše, aby se udržel na výsluní - i s pomocí televize, díky níž se stal ve své zemi velmi známým člověkem.

Není divu, že podle jeho manželky Dominique to byl "skutečný rekord", když byli spolu se třemi dětmi loni v létě celé čtyři dny na dovolené. Zimní dovolenou už Loiseau zrušil. Musel se přece zlepšovat...

Snažil se - ale chuti kritiků už nestačil vyhovět. "Dnes napíšeme, co každý více méně ví: že jeho kuchyně není zrovna oslňující," uvádí nejnovější GaultMillieu, po Michelinovi druhý nejznámější průvodce po nejlepších restauracích země.

Kritiku doprovodil GaultMillieu i činem: snížil své ocenění Loiseuaovy kuchyně z 19 na 17 bodů. V tisku se navíc objevily zprávy, že i Michelin váhá, zda má Loiseauovi ponechat třetí hvězdičku. To musela být těžká rána pro muže, který krátce před smrtí řekl: "Náruživě toužím vyhrávat. Vždycky jsem chtěl být první."

"Dnes můžeme říci, že ho GaultMillieu zabil," nechal se slyšet Paul Bocuse, jedna z největších hvězd francouzské kuchyně, když přišla zpráva o Loiseauově sebevraždě. A po celé Francii se zvedly nespokojené hlasy, kritizující tyranii průvodců, na nichž často závisí bytí a nebytí lepších podniků.

"Řemeslo šéfkuchaře je jediné, kde vás posuzují každý rok. Je tu obrovský tlak médií. Loiseau to nezvládl a to ho zabilo," prohlásil Laurent Pourcel, šéf tříhvězdičkového Jardin de Sens v Montpellier.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Jižní Korei začalo pravidelné korejsko-americké vojenské cvičení. Na snímku...
Armády Jižní Koreje a USA zahájily společné cvičení. Provokace, zní z KLDR

V Jižní Koreji začalo plánované jedenáctidenní vojenské cvičení, kterého se kromě padesáti tisíc jihokorejských zúčastní také 17,5 tisíce amerických vojáků....  celý článek

Policie v Barceloně zastřelila muže, měl falešný sebevražedný pás
Katalánská policie zastřelila Maročana, který vraždil v Barceloně

Policie zastřelila Younese Abouyaaqouba, který podle vyšetřovatelů ve čtvrtek v Barceloně autem zabil třináct lidí a dalšího při útěku. Na Twitteru to...  celý článek

Americký torpédoborec John S. McCain po srážce s obchodní lodí nedaleko...
Americký torpédoborec se srazil s tankerem, pohřešuje se 10 námořníků

Americký válečný torpédoborec se v pondělí ráno místního času srazil nedaleko singapurského přístavu s obchodní lodí. Při nehodě se zranilo pět amerických...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.