Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Staré maso poznáte, říká znalec

  1:00aktualizováno  1:00
Švindlováním získají nepoctiví obchodníci maximálně den navíc, kdy mohou prošlé maso dál prodávat. "Přebalovat maso či ho chemicky vylepšovat je hodně pracné, ale i neefektivní," říká Vladimír Pažout z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.
Maso

Maso - Maso - ikustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Stejně řezník získá maximálně den a půl navíc, než se výrobek začne rychle a viditelně kazit," vysvětluje. 

Může zákazník poznat v hypermarketu závadné maso?
Stárnoucí maso tmavne a uvolňuje se z něj šťáva. To zákazník pozná, i pokud je zabalené. U masa na pultě si může všimnout i zápachu.

Když se uvolní šťáva, je to tedy první znak, že není něco v pořádku?
Nemělo by se jí tam objevit moc, i když obchodníci chytře používají podložku, která část šťávy nasaje. Nešetrnou manipulací šťávy přibývá.

Koupání masa v octě a jiné triky, jak vzbudit dojem, že je prošlé maso čerstvé, jsou účinné?
Kazící se maso je výrazně alkalické, takže octem se povrch masa neutralizuje a amoniak, který už by byl jinak cítit, nezapáchá tak výrazně. Ale maso se tak "vylepší" jen na povrchu. Jinak to nic neřeší. Je to jen kosmetická úprava - nešvar, který se kdysi u nás používal, když neexistovalo dobré chladicí zařízení.

Existují i jiné triky?
Řezníci používají i hypermangan, který zapříčiní, že maso zčervená a vypadá zase svěží. Všechny popsané úpravy se týkají masa. U salámů či párků jsou zásahy ojedinělé.

Mají podobné problémy obchodní řetězce i v zahraničí?
Myslím, že na Západě už si podobné úpravy potravin nikdo nedovolí. I u nás se to dělo podle mě proto, že ředitelé obchodních řetězců sídlí daleko v zahraničí. Němci nebo Rakušané nejsou u kontroly přítomni, i když by tam být měli. Zastupují je tady podřízení, což zase nejsou statutární zástupci firmy.

Jaká nemoc hrozí člověku, který sní závadné maso?
To opravdu zkažené maso asi nikdo dobrovolně nesní, to už každý strávník pozná na pohled i podle zápachu. Ale i u méně zasaženého masa hrozí hlavně bakteriální infekce, třeba salmonela.

Myslíte, že po aféře v Aholdu a Meinlu si čeští obchodníci dají pozor?
Řekl bych, že se poučí. Záleží na tom, jestli na ně státní úřady vyvinou dostatečný tlak. Byla to trochu naše specifická česká záležitost.

Na co si dát pozor při nákupu masa

• Marinované maso - nejvíc riskujete, pikantní marináda překryje zápach starého masa a zároveň ho i obarví
• Mleté maso - do něj se přidává nabarvená voda, aby získalo barvu a nebylo cítit
• Grilovaná kuřata - i tady je riziko, že nebudou čerstvá
• Porcované maso - rozeznat kvalitu je u výrobků prodávaných už naporcovaných na tácky a přebalených fólií obtížné. K rozpoznání pomůže, že stárnoucí maso tmavne a vylučuje více šťávy. Podložky ji ale nasávají, takže to není moc vidět.
Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).
Jihočeská hejtmanka opustila kvůli vyškrtnutí Zimoly kandidátku ČSSD

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD pro říjnové parlamentní volby. Nesouhlasí s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z...  celý článek

Podnikatel Zdeněk Zbytek při rozhovoru s MF DNES v Praze (7. června 2017)
Bývalí policisté a vojáci chtějí do Sněmovny. Jejich mentorem je Zbytek

Svého času byl pověřený rozkrytím korupční sítě na ministerstvu obrany. Pak jeho kariéru zhatila nelegální zbraň nalezená v jeho autě, ač se nikdy nezjistilo,...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman na XXVII. Sněmu Hospodářské...
U Zemana probíhá rozpad osobnosti a bude se to zhoršovat, míní Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka míní, že u prezidenta Miloše Zemana dochází k rozpadu osobnosti. „A obávám se, že to s plynoucím časem bude jen horší,“ napsal premiér...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.