Stanovisko ředitele ObŘ SCPP Brno

Stanovisko ředitele ObŘ SCPP Brno k diskusi o nárůstu průměrného platu policistů podle nového zákona o služebním poměru. V rámci diskuse o platech policistů bych rád reagoval, jako ředitel policejního útvaru, který má na Jižní Moravě více než 1 400 příslušníků, ale i jako policista, na některé neúplné nebo zkreslené informace o novém zákoně o služebním poměru příslušníků ozbrojených sborů.

Domnívám se, že pokud je veřejnost informována zejména o nárůstu platů, je třeba informovat i o omezeních a nevýhodách, které policistům z tohoto zákona vyplývají. Většina periodik srovnává naše budoucí platy s platy učitelů a lékařů. I když si lidí v těchto oborech velmi vážím, je třeba si uvědomit, že tato odvětví se nedají porovnávat. Proč nejsme srovnáváni například s armádou, která je ozbrojenou složkou stejně jako my?

Je faktem, že každodenní vypětí, kterému musí policisté odolávat, vyžaduje velkou fyzickou i psychickou odolnost. Vždyť policista nikdy neví do jaké situace se může dostat. Přitom na ni musí být neustále připravený a schopný rychle a správně reagovat. Policista, který slouží např. 20 i více let v nepravidelném směnném provozu, mívá často zdravotní problémy, které by v jiném zaměstnání mít nemusel. Nový zákon dále ukládá policistovi taková omezení, která se jiným oborům vyhýbají.

Například nemůže vykonávat jinou výdělečnou činnost, má povinnost strpět bezpečnostní prověrku nebo může být trvale přeložen v rámci ČR bez svého souhlasu na jiné služební místo. Vyšší tarif však vyjadřuje mimo jiné práci přesčas až o 300 hodin nad roční fond pracovní doby, což jiné zaměstnanecké poměry neznají. I když i mezi námi se občas najdou takoví, kteří si své povinnosti neplní ideálně, jsem přesvědčen, že většina policistů přistupuje k tomuto povolání zodpovědně a s plným nasazením. Závěrem je třeba zvážit i tu skutečnost, že jedním z cílů nového zákona je obměna policejního sboru.

Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 14 hodin a hned se začalo se sčítáním...
Hrozí předčasné volby? Strany nemají na volební cirkus, říká politolog

Na politické strany čeká obtížné povolební vyjednávání, které by v případě neúspěchu mohlo vést až k předčasným volbám. Podle politologa Josefa Mlejnka by ale...  celý článek

Stát zaplatí stranám za hlasy voličů 482 milionů. Nejvíc ztratila ČSSD

Politické strany a hnutí si letos přijdou díky hlasům voličů na 482 milionů korun ze státní kasy. Peníze se rozdělí mezi deset uskupení, která získala alespoň...  celý článek

Andrej Babiš s manželkou míří do volebního štábu ANO (21. října 2017).
ANALÝZA: Pestrý vějíř variant. Ale Babišovi zatím moc nenahrávají

Být ve volbách první s tak velkým náskokem a nemít vládu ani zdaleka jistou, to musí být pro Andreje Babiše k vzteku. Do Sněmovny bylo zvoleno devět stran,...  celý článek

Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!