Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bendl vymyslel novinky v dohledu potravin a zase naštval Hegera

  8:47aktualizováno  8:47
Ministerstva zdravotnictví a zemědělství jsou opět ve sporu. Vláda ve čtvrtek projedná novelu zákona o potravinách. Ta navrhuje, aby se kontrola potravin přesunula pouze pod ministerstvo zemědělství. To by mohlo znamenat třeba omezení informací na webu Potraviny na pranýři.

Co jíte, budeme kontrolovat pouze my, řeklo si ministerstvo zemědělství. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Novela by od ledna příštího roku přesunula dohled nad živočišnými potravinami v obchodech ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) na Státní veterinární správu (SVS). Ta nyní zatím kontroluje jen výrobu a dovoz živočišných potravin. K tomu zhruba pět tisíc řeznictví. Nově by dohlížela i na 35 tisíc prodejen, od velkých hypermarketů až po malé večerky.

Právě na tuto změnu může doplatit web Potravinynapranyri.cz, kde lidé mohou najít od loňska podrobné informace o výsledcích potravinových kontrol (více o projektu čtěte zde). Web provozuje SZPI. A úspěšně, protože nedávno zaznamenal přes dva miliony přístupů a získal ocenění českého internetu Křišťálová lupa v kategorii Veřejně prospěšná služba.

Mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček upozorňuje, že SVS také zveřejňuje výsledky svých kontrol prostřednictvím tiskových zpráv. Veterináři však na rozdíl od inspekce uvádějí mnohem méně podrobností. Často nejmenují konkrétního výrobce, název produktu a k místu kontroly uvádějí jen město.

"SVS bude v blízké budoucnosti postupně prezentovat výstupy kontrol podobnou formou webového portálu, jako to v současné době provádí SZPI na stránkách Potraviny na pranýři," informoval Žáček. Při spuštění potravinového pranýře se přitom počítalo s tím, že se SVS postupně připojí a odhalení bude prezentovat právě tam. Od července minulého roku se to však nestalo.

Důvodová zpráva k návrhu uvádí i to, že veterináři by do prodejen docházeli v průměru jednou za tři až pět let. To je méně, než je tomu nyní u SZPI. "Z 35 tisíc maloobchodních prodejen jsme jich loni zkontrolovali 26 tisíc. To znamená frekvenci kontrol jednou za 1,3 roku," vypočítal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Hygieniky by nahradili potravinářští inspektoři

Novela zákona o potravinách z pera ministerstva zemědělství navrhuje, aby veškerý dohled nad potravinami spadal pod ministerstvo zemědělství. Nyní do něj promlouvá prostřednictvím hygieniků právě i ministerstvo zdravotnictví, kterému se změny nelíbí. Oba resorty mezi sebou mají rozepři také kvůli protikuřácké legislativě (více zde).

Vyšší pokuty a lepší obaly

Novela také mění sankce i označování výrobků.

Za nedodržení kvality potravin má nově hrozit pokuta deset milionů korun místo dosavadních tří milionů. Sankce za administrativní prohřešky má být až tři miliony korun, trojnásobek současného stavu.

Povinné má být označení v českém jazyce a zvětšit se má i v některých případech miniaturní velikost písma na obalech. Rozšířit se má i okruh potravin, u nichž bude povinnost označit zemi původu (více čtěte zde).

Ministerstvu zdravotnictví vadí, že na stravovací provozy by nově měla místo hygieniků dohlížet SZPI. Proti změnám vystoupil náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Vladimír Valenta.

"Novela přináší zásadní změnu, která spočívá v tom, že se mění charakter dozoru. Státní zdravotní dozor se mění na pouhý státní dozor," řekl. Podle něj hrozí destabilizace kontrol výroby potravin, protože by z ní mohli být vyloučeni lidé se zdravotnickým vzděláním.

"Odsun části kompetencí, které dosud byly ve sféře zdravotnictví, považuji za neobyčejně zásadní změnu systému, protože dojde k přerušení toku dat a přerušení přímých kontaktů mezi zdravotnickou a akademickou sférou. Důsledky toho budou znamenat větší prohloubení problémů," doplnil Valentu Michal Anděl, děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

S rozpaky novelu hodnotí i obchodníci a restauratéři, kterým má podle ministerstva díky rozdělení zodpovědnosti mezi úřady ubýt administrativní zátěže. "Většina obchodníků se tomu brání a náš názor je, že tato optimalizace není nejlepší. Vypadá to, že s tím budou zmatky a problémy. Ale to ukáže až praxe, a zatím proto nechci být razantně proti," říká šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

"Měnit něco, co funguje a běží, nedává smysl. V důvodové zprávě stojí, že se zjednoduší systém a dojde ke snížení administrativní zátěže. Je to ale přesně naopak. Návrh novely přináší pouze komplikaci pro stravovací zařízení, protože je nebude kontrolovat jeden orgán, ale hned tři. Navíc odděluje otevřené a uzavřené stravování," řekl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Otevřeným stavováním jsou míněny například restaurace, uzavřeným školní jídelny.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.