Vědci provedli analýzu vzorků z desítky druhů sójových bobů a asi třinácti výrobků ze sóji. Zjistili, že všechny potraviny obsahují značné množství oxalátu - látky schopné vázat vápník v ledvinách, a tak přispět k růstu ledvinových kamenů. Podle doktorky Lindy Masseyové z Washingtonovy státní univerzity je doporučováno pro lidi s ledvinovými kameny jen 10 miligramů oxalátu v jednom jídle. Ve všech testovaných potravinách však bylo toto množství až padesátkrát vyšší.
Nikdo přitom dosud sóju netestoval z tohoto hlediska. Oxalát obsahuje ve větší míře také špenát a rebarbora, ale to jsou nepříliš obvyklé složky potravy. Naopak sója a další výrobky ze sóji se konzumují v mnohem větším množství. Sója se totiž dosud považovala za přírodní zdroj bílkovin, vláknin a zdravého oleje. Používá se jako přísada do řady jídel - od hamburgerů po zmrzlinu.
Navíc ve Spojených státech nedávno Úřad pro potraviny a léčiva označil všechny potraviny, které obsahují alespoň 6,25 gramu sójových bílkovin, za ty, které snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění. Oxalát je však nestravitelný a vyloučí se pouze v moči. Masseyová přiznává, že stále není přesně popsán mechanismus, jak ledvninové kameny vznikají, ale zvýšená hladiny oxalátu je doprovodným jevem při jejich formování.