Sobotka pochválil program vlády, podle pravice je kabinet nelegitimní

Velmi vstřícně ohodnotil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka. Podle něj je uměřené a v zásadě odpovídá programovým cílům sociální demokracie. Sobotka však neuvedl, zda díky tomu převáží ve straně názor podpořit vládu. ODS a TOP 09 kabinet kritizovaly.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na brífinku pozitivně hodnotil programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka (2. srpna 2013). | foto: ČTK

Vládní program podle Sobotky není velkým překvapením. "Řadu bodů jsem diskutoval při jednání s premiérem. Vláda by měla počítat s tím, že bude vládou udržovací. Z tohoto hlediska je programové prohlášení uměřené a v zásadě odpovídá programovým cílům ČSSD," uvedl předseda strany.

Konkrétně přivítal snahu prosadit zákon o zavedení registračních pokladen či důraz na aktivní politiku zaměstnanosti. Naopak ČSSD v rozporu s vládou podporuje odložení účinnosti občanského zákoníku, ke kterému je podle kabinetu do konce roku nutné schválit doprovodnou legislativu.

Rusnokova vláda schválila své prohlášení

Vláda Jiřího Rusnoka schválila programové prohlášení na pátečním mimořádném zasedání. Úřad vlády celý dokument zveřejní po 15. hodině.

ČSSD zatím není v podpoře Rusnokova kabinetu jednotná. Sobotka se k vládě staví dlouhodobě kriticky. "Stanovisko jsem nezměnil. Diskuse není u konce, názory na hlasování o důvěře vládě jsou různé," uvedl.

Předsednictvo sociální demokracie o postoji strany rozhodne v úterý. O den později pak proběhne hlasování. Sobotka uvedl, že zvažuje i možnost, že by poslanci ČSSD opustili jednací sál.

ODS nepozve Rusnoka na jednání poslaneckého klubu

Podstatně kritičtěji zareagovali na program vlády zástupci ODS a TOP 09. K prohlášení se konkrétně nevyjádřili, jen zopakovali, že podporu Rusnokovu kabinetu vylučují.

Grémium ODS rozhodlo, že premiéra na jednání poslaneckého klubu občanských demokratů nepozve. "Vláda byla jmenovaná mimo vůli demokraticky zvolených stran zastoupených ve Sněmovně a z pohledu systému standardní parlamentní demokracie je tudíž nelegitimní. ODS považuje uhájení principu parlamentní demokracie za prioritu nadřazenou obsahu jakéhokoli vládního prohlášení," informovalo grémium.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Rusnokův kabinet za vládu SPOZ (Strany práv občanů - Zemanovi). Podle něj svým vznikem i praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení politického systému v Česku. "Podrobná diskuse o prioritách jejího programového prohlášení by proto byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci," uvedl exministr financí.

"TOP 09 bude vždy hájit stávající parlamentní principy, volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti, které mají původ v Masarykově a Havlově étosu. TOP 09 proto vylučuje podporu nejen Rusnokově vládě, ale jakékoliv vládě, která by vznikla a postupovala podobným způsobem," dodal Kalousek.

Odvolání Buriana bylo hloupé a arogantní, míní Sobotka

Sobotka také přivítal, že premiér přiměl ministra kultury Jiřího Balvína, aby do funkce šéfa Národního divadla vrátil Jana Buriana. "Zvítězil zdravý rozum. Je to signál, že je vláda schopna naslouchat názorům veřejnosti," podotkl Sobotka. (více čtěte zde)

Čtvrteční krok ministra Balvína označil za hloupý, arogantní a nepochopitelný. V reakci na něj poslal ve čtvrtek premiérovi dopis, ve kterém jej žádal, aby se Burian vrátil do funkce. Vláda by také podle něj do hlasování o důvěře už neměla dělat žádné další personální změny na důležitých postech ve státních úřadech.

Zamezit čistkám ve státní správě po každých volbách by podle něj mohl zákon o státní službě, který chce ČSSD prosadit. O zákoně se ale mluví již řadu let a chtějí ho politici z téměř všech stran. Nikdy se ho ale nepodařilo prosadit.

Změny ve vedení úřadů kritizovala i ODS. "I toto je důvodem k tomu, že ODS odmítá jednat s premiérem Rusnokem o programovém prohlášení a podpoře vlády," uvedlo grémium strany.

Premiér Jiří Rusnok představuje programové prohlášení vlády

Nezastavitelní u Birell brány u Vranovské přehrady. Na fotce se starostou...
Nezastavitelní dostanou přes milion na pomůcky, pomohl rekordní počet lidí

Život je nešetřil, jsou handicapovaní, ale mají své sny. Chtějí sportovat a žít aktivně. Ke splnění jejich snu jim pomohl projekt Nezastavitelní a bezmála dvě...  celý článek