Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Slon

  19:58
- Sloni jsou natolik zajímavá zvířata, že o nich byly napsány celé knihy. Mnohdy bývají označováni jako tlustokožci, což je však nepřesné. Vzhledem ke své velikosti mají poměrně tenkou a velice citlivou kůži. Zvláště na chobot jsou opatrní a vnímají i slabé plácnutí.

Slon indický

Citlivých míst na kůži ostatně využívají mahuti při výcviku slonů. Spolu se slovními povely se doteky na určitých místech těla stávají hlavními prvky, jimiž jsou sloni ovládáni. Také v zoo ošetřovatelé pravidelně se slony cvičí. Je to důležité z několika důvodů. Slon je zvíře společenské, přičemž ve skupině vládne určitý sociální pořádek. V zoologické zahradě se vedoucím “zvířete” ve skupině stává ošetřovatel. Při cvičení upevňuje svou autoritu a dominantní postavení. Navíc se sloni při cvičení zabaví a odčerpají alespoň část energie. Vzhledem k tomu, že sloni spí za 24 hodin jen celkem asi 2 hodiny, je třeba je zaměstnat, aby z nudy neničili ubikaci nebo se nezačali pošťuchovat.

Slon indický obývá pralesy v Přední a Zadní Indii, na Srí Lance, Sumatře a Kalimantanu a najdeme je i v Malajsii. Jsou to právě sloni indičtí, kteří v úspěšně zdomácněli. Jsou používáni při práci k nošení nákladů a přemisťování břemen, v historii se účastnili válek a nesmějí chybět ani při nejrůznějších slavnostech a obřadech. Pro slony indické je typický jeden prstík na konci chobotu, malé ušní boltce, výrazné hrboly na čele a čtyři kopýtka na zadních nohou. Kly bývají menší než je tomu u slonů afrických a samicím často chybějí úplně.

Dvě ze tří dospělých samic v pražské zoo patří k druhu slon indický.  Jmenují se Gulab a Shanti. Gulab se narodila v roce v r.1959, do Prahy přišla 5.6.1966 z Assámu. Tady se stala vůdkyní stáda a každé nové slůně adoptuje. Je velmi mírná. Shanti se narodila roku 1976, do Prahy přišla o rok později. Byla zakoupena pro natáčení seriálu Pan Tau a poté ji filmové ateliéry věnovaly zoo.

Slon africký
Je to vůbec největší suchozemský savec, který dnes na Zemi žije. Dosahuje výšky 4 metrů a hmotnosti kolem 6000 kg. K jeho typickým znakům patří dva prstíkovité výrůstky na konci chobotu, velké ušní boltce (slouží k ochlazování pod žhavým africkým sluncem), mohutné kly a ploché čelo bez hrbolů. Sloni afričtí obývají savany, buš a řídké lesy jižně od Sahary, mnohde však už jen v  rezervacích.  Stáda, která se zde potulují, bývají tvořena samicemi a nedospělými zvířaty. Nejstarší samice je obvykle vůdkyní stáda a své zkušenosti předává mladším generacím. Dospělí samci žijí většinu roku samotářsky. Samice je březí téměř dva roky. Malé slůně dovede chodit záhy po narození. Zpočátku těsně sleduje matku, později ho chrání i další samice ze stáda. Jako každý savec se i slůně živí mateřským mlékem, které saje tlamičkou. S chobotem si v prvních týdnech neví rady a teprve později se naučí ho používat.
V pražské zoo chováme africkou slonici Sabi.  Narodila se r.1969 v Krugerově národním parku, odkud k nám přišla v r. 1975. Jako všichni afričtí sloni je mnohem plašší než sloni indičtí a i když se naučila několik povelů, nelze ji dokonale vycvičit.

 

Odpovědi na následující otázku posílejte do pondělí 11. ledna 1999 na adresu  pavla.mateju@mafra.cz. Vylosovaný výherce dostane dvě volné vstupenky do pražské zoologické zahrady. Nápovědu můžete hledat také na internetových stránkách pražské zoo, na adrese http://www.zoo.cz/

Slon indický se od slona afrického liší mimo jiné tvarem a velikostí ušních boltců. Kterému druhu patří uši na obrázku?

 

Slonice se dokáže postavit na poměrně malý pařez a navíc zvedne naráz přední a příčnou zadní nohu.

Cvičení s indickými slony svědčí jejich kondici, zároveň jsou poslušnější a navíc berou cvičení jako zábavu.

Sloni spořádají celé větve jako nic.

Africký slon

Poznáte jakému slonovi patří toto ucho?

Autor:


Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.