"Přestávky mezi sezonami jsou rok od roku kratší. Není to tak dávno, co jsme začínali v srpnu, a letos jsme prvního zákazníka přivítali už devatenáctého července," řekl Ladislav Bublík, spolumajitel rodinné pálenice v Poličné u Valašského Meziříčí.
Lidé teď nejčastěji pálí kvas z třešní a z meruněk. Někteří pěstitelé do pálenic vozí i zbytky loňského jablečného kvasu. Podle páleničářů na něj buď zapomněli, nebo na konci sezony nebyl dost zralý.
Právě jablka mají být letos nejčastěji páleným ovocem. Do pálenic jich připutuje mnohem víc než nejpopulárnějších švestek. Tradičních švestek, které si většina lidí spojuje se slivovicí, se sice na Moravě po delší době urodilo hodně, plody však nyní padají ze stromů. Je totiž příliš sucho.
"Vypadalo to slibně, ale kvůli počasí spousta švestek popadala. I tak ale po pěti letech snad letos pár litrů pravé slivovice vypálíme," věří pěstitel František Novosad z Valašské Senice na Vsetínsku. "Násada plodů je skutečně dobrá, lepší než v minulých letech. Švestky mají rády teplo," říká vedoucí Státní rostlinolékařské správy ve Vsetíně Zdeněk Trčálek.