Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skunk pruhovaný

  15:53
- Skunkové jsou šelmy zcela nepochybně dobře známé široké veřejnosti. Málokdo však z jejich života zná více podrobností, než že odporně zapáchají. Po zoologické stránce patří skunkové do čeledě šelem lasicovitých (neboli kunovitých) a vyskytují se dnes pouze v Severní a Jižní Americe. Všech 13 druhů skunků vykazuje mnoho podobných znaků. Všichni jsou černobíle zbarvení, mají krátké nohy, huňatý ocas a úspěšně se nepřátelům brání výměškem pachových žláz umístěných pod ocasem.

Skunk pruhovaný je asi ze všech druhů nejznámější. Černé tělo mu zdobí dva bílé pruhy táhnoucí se po stranách hřbetu, které se setkávají v jakési čelence nad ušima a vybíhají v úzký proužek sahající až k čenichu. I s ocasem měří skunk pruhovaný téměř 70 cm a váží 1,5 - 3 kg. Svému staršímu jménu "skunk smrdutý" není nic dlužen. Cítí-li se ohrožen, otočí se k rušiteli zády, zvedne ocas jako černobílý vykřičník a dupe předníma nohama. Pokud hrozba nepomáhá, uchýlí se ke své nejúčinnější zbrani - přepršce olejovitého výměšku análních žláz. Nejen že odporně páchne, ale navíc je i silně dráždivý. A protože se skunk dovede s  neuvěřitelnou přesností strefit do obličeje svého nepřítele, může ho dočasně i oslepit.
Domovem skunka pruhovaného je rozsáhlé území od jižní Kanady přes USA po severní Mexiko. Běžně se zdržuje v nejrůznějších biotopech včetně městských předměstí. Živí se převážně masitou potravou, nepohrdnou však ani sladkými plody nebo různými odpadky.
Skunkové nevytvářejí pevnější společenská pouta. I když se mohou zdržovat pohromadě (zvláště samice jsou vůči sobě snášenlivé), nelze v žádném případě mluvit o smečce. Ani v době rozmnožování spolu samec a samice nezůstávají nijak dlouho. K páření dochází v únoru. Vlastní březost, tedy vývoj zárodku, sice trvá jen dva měsíce, ale díky tzv. prodloužené březosti se mláďata rodí až v květnu nebo červnu. Samice nejprve vyhrabe vhodné doupě a v něm přivede na svět až 9 bezmocných mláďat. Jejich otec se o ně nijak nestará a osaměle se potuluje po svém teritoriu.
Skunkové patří k hojným druhům především díky své přizpůsobivosti. Dokázali se vyrovnat s lidskou přítomností podobně jako mývali nebo lišky. Místy mohou být dokonce příčinou jistých problémů, protože patří v USA k významným přenašečům vztekliny.
V pražské zoo má chov skunků dlouholetou tradici. V současné době chováme pár mladých zvířat. Jako všichni skunkové dávají přednost večerní a časně ranní aktivitě a přes den nejraději odpočívají.

Výhercem osmého kola, majitelem dvou vstupenek do zoo se za správnou odpověď a) (noha žirafy) Irena Jelínková, U voj.nemocnice 1200, Praha 6, 169 00

Odpovědi na následující otázku posílejte do pondělí 15. března 1999 na adresu  pavla.mateju@mafra.cz. Vylosovaný výherce dostane dvě volné vstupenky do pražské zoologické zahrady. Nápovědu můžete hledat také na internetových stránkách pražské zoo, na adrese http://www.zoo.cz/

Víte, na jakou vzdálenost dokáže skunk vystříknout svůj "sprej"?

a) na 1-2 m
b) na 8-9 m
c) na 3-5 m

Skunk pruhovaný

Skunk pruhovaný

Hlava skunka pruhovaného

Autor:


Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.