Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Školní oběd snižuje riziko obezity. Dětem nešmakují ryby, tvrdí experti

  13:15aktualizováno  13:15
Kdo chodí ve škole na obědy, méně mu hrozí obezita. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl odborník na výživu Pavel Suchánek. Školní oběd podle něj tvoří zhruba třetinu denního energetického příjmu dítěte. Odborníci upozorňují, že školáci jedí málo ovoce, zeleniny, ryb i luštěnin.

(ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Jako člen Fóra zdravé výživy, který působí mimo jiné v IKEM, proto nesouhlasí s nabouráváním a rušením spotřebního koše, kterým se řídí složení stravy ve školních jídelnách.

Podle něho by se případné změny směrem ke zdravějšímu stravování měly dělat v rámci platné legislativy. Ačkoliv bývá kritizována zastaralost spotřebního koše, dětem podle něj školní obědy prospívají. „Pokud se dítě stravuje ve školní jídelně, je u něj menší pravděpodobnost výskytu obezity,“ uvedl.

Lékařka: Školní obědy obsahují moc soli a uzenin. Chybí čerstvá zelenina

Za klíčovou proto Suchánek považuje roli rodiny. Pokud rodiče kritizují kvalitu školního stravování a vlastním příkladem nevedou dítě ke zdravým návykům, míjí se snaha školy účinkem.

Právě aktivní účast celých rodin je důležitou součástí projektu Strava bez zbytečné chemie, který pomáhá zařadit zdravé potraviny do školních jídelen i bufetů. „Zbytečnou chemií myslíme konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty,“ upřesnila iniciátorka a manažerka projektu Ivana Bednářová Častvajová.

Obézní je zhruba čtvrtina školáků

Připomněla, že ve školním věku je dvacet až třicet procent dětí obézních. Problém je vedle složení také ve špatném rozložení stravy. Děti konzumují málo čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin i ryb. Na druhém stupni základních škol pravidelně snídá méně než polovina dětí a řada žáků vynechává i dopolední svačinu.

Chutnalo (chutná) vám ve školní jídelně?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 11. října 2015. Anketa je uzavřena.

ANO 150
NE 110

Ke změně návyků dětí i postoje rodičů pomáhají projektové dny, při nichž si děti samy připravují zdravé svačiny a vymýšlejí jim originální název. Se spolužáky a rodiči je ochutnávají, ty nejlepší je možné zařadit i do stálé nabídky školního bufetu nebo jídelny. „Dítě zjišťuje, že ta jídla, která si připraví, jsou nejen zdravá, ale mohou i chutnat a dobře vypadat. Rodiče si je pak mohou pro ně objednat,“ uvedla Bednářová Častvajová.

Pro projekt Strava bez zbytečné chemie zatím pracuje šestnáct výživových poradců, zapojeny jsou čtyři desítky základních škol. Nyní je podle jeho iniciátorky snahou proškolit nové poradce, aby mohla být uspokojena poptávka ze strany dalších škol.

Nejlepší školní oběd: králičí burger za 34 korun (25. srpna 2015):

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.