Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Otrokovicích je školní jídelna, kde dětem chutná koprovka i lusky

  11:03aktualizováno  11:03
Mléčná či dršťková polévka, hrachová kaše, legendární UHO a UBO (univerzální hnědá a bílá omáčka) ani další noční můry ze školní jídelny, jež strašily generace školáků, už dnešní děti nezažijí. Rozhodně ne ty ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích. Svědčí o tom druhé místo v celostátní soutěži školních obědů, spokojené reakce strávníků i osobní zkušenost redaktorky MF DNES.

Kuchařkám v Otrokovicích se daří skloubit výživovou hodnotu jídel s chutěmi dětí. Na snímku Lenka Hastíková nabírá těstoviny po uhlířsku. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

"Mléčné polévky skutečně nevaříme," směje se vedoucí školní jídelny Anna Vičánková. Velí týmu, který připravuje druhé nejlepší školní obědy v zemi, což dokazuje diplom z celostátní kuchařské soutěže.

Finále soutěže se ovšem uskutečnilo už o prázdninách. MF DNES se proto rozhodla otestovat, jak se ve škole vaří během školního roku. Výsledek?

Fotogalerie

Jasnou odpověď dostávám dřív, než do kuchyně vkročím. Čtvrťák Michal bez rozmýšlení hlásí: "Nejraději mám koprovku."

Se spolužáky zrovna míří do jídelny a dozvídám se jména dalších, mezi dětmi zřídka oblíbených jídel - čočka, špenát, dokonce i fazolové lusky.

"Nevím, co mi nechutná," říká druhačka Nikola. Chvíli přemýšlí a pak dodá, že nejraději má, když jsou buchty nebo řízek s kaší. Konečně odpověď, které rozumím i já.

Přišla jsem zrovna v době, kdy se obědy začaly vydávat. A první, co mě překvapilo, je prázdná a dokonale čistá kuchyň. "Teď už se nevaří, všechno je hotové," vysvětluje Vičánková.

Maso vaří i sedmnáct hodin

Kuchařky stojí u okénka a nakládají jídlo na talíře. Fronta pomalu postupuje a my stojíme uprostřed místnosti, které dominuje nerez. Je z něj nádobí, stoly, dřezy, digestoř nebo třeba speciální přístroj na takzvané pomalé vaření.

"V něm se maso vaří třeba sedmnáct hodin. Dáme ho tam, když odcházíme, a ráno je hotové," vysvětluje Vičánková. Výživová hodnota takto upraveného masa je podstatně vyšší než u masa z papiňáku.

Kuchyně vaří pro dvě školy - kromě žáků ze základní sem chodí i studenti gymnázia. Den co den tak musejí kuchařky připravit stovky obědů. Strávníci mají na výběr ze dvou jídel.

Úspěšné menu z Otrokovic

v celostátní soutěži školních jídelen

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi vařený přes noc.

Zdravý karbanátek s bramborovým salátem, francouzskou zeleninou, jogurtovým dresinkem a bylinkami.

Jáhlový dezert s lesním ovocem.

Při mé návštěvě je třeba zapečená kotleta s cibulí a smetanou a k tomu brambory. Toto jídlo jsme zkusili i my, bylo opravdu výborné. Další možností byly těstoviny po uhlířsku (s vejci), jak stojí v jídelníčku. Okurkový salát a ovocná šťáva jsou společné.

"Tím, že vaříme pro děti malé i skoro dospělé, musíme jim dát na výběr," vysvětlují jedním dechem kuchařky. "Výhoda je to ale i pro nás, protože si můžeme dovolit trochu experimentovat."

Malí školáci volí jídla, která bezpečně znají. Vítězí maso a brambor, případně rýže. A cokoliv sladkého. Starší už si bez problému představí, co je čeká, když si dají třeba kuřecí nudličky na bazalce nebo masové krokety plněné špenátem.

Jídlo musí stát do 27 korun

Kuchařky mají při výběru receptů volnou ruku, musejí ovšem dodržovat přísné předpisy o výživové hodnotě jídla a vejít se do částky na oběd. Tedy maximálně 27 korun i s polévkou a moučníkem.

"Když někde narazíme na recept, který nás zaujme, tak ho společně probereme, případně trochu upravíme. Strávníci nám okamžitě řeknou, jestli jim to chutnalo, nebo už to příště vařit nemáme," potvrdila jedna z kuchařek.

Vařit začínají ráno, první strávníci se scházejí o půl dvanácté. To už je kuchyň umytá. Znovu se pak myje, až když nezbývají žádní hladoví. Když to shrnu, druhý nejlepší kuchařský tým v zemi je parta žen, které baví, co dělají.

"Já si vážně nemyslím, že bychom vařily o tolik lépe než v jiných školách. Jen jim možná scházela odvaha se do soutěže přihlásit," uvažuje Vičánková.

Na to, že za sebou nechaly 76 jiných kuchařských týmů a předběhl je jediný, je to dost skromné prohlášení.

Na soutěži zazářily kuchařky z Otrokovic s hovězím vývarem, vařeným přes noc, s celestýnskými nudlemi, zdravým karbanátkem a bramborovým salátem s francouzskou zeleninou, jogurtovým dresinkem a bylinkami. Jako moučník předložily porotě jáhlový dezert s lesním ovocem.

"Byly jsme překvapené, když z desítky finalistů vyhlásili sedm, kteří se dělili o čtvrté místo, a my mezi nimi nebyly," uvedla Vičánková. "Ale bylo to příjemné. Práce ve školní jídelně je obrovská dřina, tak to aspoň někdo ocenil."







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 14 hodin a hned se začalo se sčítáním...
Stát zaplatí stranám za hlasy voličů 482 milionů. Nejvíc ztratila ČSSD

Politické strany a hnutí si letos přijdou díky hlasům voličů na 482 milionů korun ze státní kasy. Peníze se rozdělí mezi deset uskupení, která získala alespoň...  celý článek

Ilustrační foto
Déšť nepustí slunce na oblohu, na horách může o víkendu sněžit

V povolebním týdnu skrze mraky nepronikne příliš slunečních paprsků. Zato při častých přeháňkách přijdou vhod deštníky. V úvodu teploty vystoupí maximálně...  celý článek

Politici přicházejí na povolební vyjednávání do Poslanecké sněmovny (22. října...
Babiš oťukává partnery. Přijal komunisty, Gazdíka i sociální demokraty

Zástupci hnutí ANO mají za sebou první schůzky o povolebním uspořádání Sněmovny. V průhonické Sokolovně se již ukázal předseda komunistů Vojtěch Filip či...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.