Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dávejte dětem méně vepřového, doporučili hygienici školním jídelnám

  16:09aktualizováno  16:09
Školní jídelny by měly méně vařit z vepřového masa, snažit se úplně vynechat uzené maso a uzeniny a více nabízet slaná bezmasá jídla. Na základě loňské analýzy školních jídelníčků to doporučila hygienická služba.

Hygienici doporučili školním jídelnám, aby méně dětem vařily vepřové maso (ilustrační snímek) | foto:  František Vlček, MAFRA

Opatření budou vydána formou doporučení. Pokud se jimi vedení jídelen nebude řídit, žádné sankce mu nehrozí. "To je cesta podpory zdraví prostřednictvím vysvětlování, osvěty a zdravotní prevence," řekl na úterní tiskové konferenci hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Krajští hygienici podrobili rozboru jídelníčky ze 493 školních jídelen. Celkem hygienické stanice loni kontrolovaly více než polovinu z celkové počtu 12 tisíc školních jídelen a dalších vývařoven pro děti. Uložili 307 sankcí, nejčastěji se objevovaly stavebně-technické a hygienické nedostatky.

Školní jídelny musí dodržovat takzvaný spotřební koš, který stanovuje, kolik má měsíční strava pro žáka daného věku obsahovat gramů masa, ryb, mléka, volných cukrů či brambor. Nově se bude v jídelnách poskytovat i dietní strava pro děti s nějakým zdravotním omezením.

Ve školních jídelnách se stravuje 70 procent žáků

Školní jídelny začaly v Československu vznikat po druhé světové válce. V současnosti jich funguje zhruba 9,4 tisíce a stravuje se v nich zhruba 70 procent školáků. Jídlo v základní škole má zajišťovat 35 procent doporučeného denního příjmu živin žáka. V případě školky je to dokonce 60 procent, protože děti v nich kromě oběda mají i svačiny.

Valenta doporučil, aby se spotřební koš upravil. "Cílem by měla být taková úprava jídelníčků, která by lépe vyhovovala zásadám zdravé výživy z hlediska frekvence daných pokrmů," uvedl . Podle něj by měla být určena minimální četnost u zdravých potravin a naopak maximální zastoupení těch méně vhodných.

Česká školní inspekce nedávno zjistila, že dodržování výživových norem se nesleduje v 7,5 procentech základních škol. Na některých školách děti nemají dostatek mléka a luštěnin, naopak bývá nadbytek tuků.

Ministerstvo zdravotnictví už dříve vytvořilo i seznam doporučených potravin, které by se měly prodávat ve školních bufetech a automatech. Na seznamu je například ovoce, zelenina, čaje, minerálky, celozrnné pečivo, jogurty nebo mléko.

Prodej sladkostí, chipsů a dalších nezdravých potravin chce v automatech a bufetech vyhláškou zakázat ministerstvo školství. Podle školní inspekce jsou balené cukrovinky k dostání v 86 procentech těchto zařízení (více čtěte zde).

Školní jídelny mají soutěž O nejlepší školní oběd:

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.