Palíren v posledních letech přibývá, v Česku jich je 460. Zákazníci si tam mohou nechat vypálit třicet litrů čistého alkoholu na domácnost ročně. Za litr padesátiprocentní pálenky zaplatí většinou od 120 do 150 korun.
Zejména na jižní Moravě je lepší objednat se do palírny dlouho předem. Meruněk mají v kraji bude rekordní množství. "Především malí pěstitelé takovou úrodu nepamatují, letos toho budeme mít opravdu hodně," říká majitel jedné z tamních pálenic Milan Bonk. "Od půlky srpna pojedeme od rána do večera," dodává.
Celníci budou oficiální palírny systematicky kontrolovat. Navíc budou pátrat po lidech, kteří si vyrábějí alkohol doma. Pálení domácí kořalky je totiž zakázané.
"Výroba lihu podléhá přísným pravidlům, každou pěstitelskou palírnu kontrolujeme minimálně jednou za dva měsíce," říká mluvčí celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Nejedlý. Nelegální domácí palírny celníci najdou zpravidla na udání sousedů.
Do palírny můžete přivézt samotné ovoce, klidně i popadané, ale ne shnilé. Tuto možnost v Čechách využívá většina zákazníků, naopak na Moravě si lidé raději připravují vlastní kvas. Připravit jej ale není úplně snadné. Ovoce je potřeba dát do sudu, pomačkat a zavřít kvasnou zátkou, aby se k němu nedostaly mouchy a plísně. Důležité je i umístění sudu - měl by stát v místě, kde teplota nepřesáhne šestnáct stupňů Celsia.
"Při vyšších teplotách kvas zraje příliš rychle a kvalita pálenky pak nestojí za nic," říká Jan Kadlec z palírny v Bohdanči.