Firma je součástí skupiny dodavatelských dceřiných společností Moravskoslezských drůbežářských závodů Promt Opava. Ty jsou druhým největším producenta drůbežího masa v tuzemsku.
"Poptávka po drůbežím mase proto v regionu roste rychleji než schopnost zemědělských prvovýrobců produkovat dostatek kuřat pro další zpracování," řekl člen představenstva Wonder
Company Martin Ostárek. Severomoravští zpracovatelé drůbežího masa podle něj stále zvyšují produkci a očekávají další růst poptávky. Zatímco v roce 1997 se na severu Moravy prodávalo kolem 17 kilogramů drůbežího masa na obyvatele za rok, loni už to bylo asi 22 kilogramů.
Zpracovatelé drůbeže jsou také ze strany obchodních řetězců tlačeni k nízkým cenám, kvůli kterým si nemohou dovolit dovozy kuřat na zpracování ze vzdálenějších lokalit. "Import i dlouhé přesuny v rámci České republiky by totiž zvyšovaly dopravní náklady, které by se zákonitě musely dříve či později promítnou až do cen masa na pultech," tvrdí Ostárek.
Severní Morava a Slezsko nemají dostatečný počet velkokapacitních odchoven kuřat. Proto prvovýrobci oživují i starší stáje pro výkrm kuřat, tzv. brojlery. To ale odporuje legislativě Evropské unie.
Firma Wonder Company jako východisko ze situace vidí posílení zemědělské prvovýroby na severní Moravě a ve Slezsku. "Máme připraven projekt na výstavbu odchovny asi dvě stě až tři sta tisíc kuřat, což je množství, které větší český drůbežářský podnik zpracuje během jednoho týdne," doplnil Ostárek.
- čtvrtek 26. dubna 2001