Zákonodárci STAN žádají projednat v Senátu pročínské prohlášení

Senátoři STAN požadují, aby horní komora projednala kritizované pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které vzniklo v reakci na schůzky některých českých politiků s dalajlámou. Podle nich žádný ze signatářů neobjasnil důvody k napsání takového prohlášení.

Předseda Senátu Milan Štěch, jeden ze signatářů prohlášení | foto: ČTK

Předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí (STAN) Jan Horník, který o požadavku informoval, uvedl, že předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je připravený svolat takovou schůzi při dodržení zákonných podmínek.

Bartoška, Dyk či Burian vyzývají kvůli Zemanovi k občanskému neklidu

Štěch k tomu uvedl, že se s Horníkem sejde v úterý a že si celou záležitost vysvětlí v klidu, ne přes mediální prohlášení. Opakovaně ale odmítl, že by podpisem prohlášení překročil své pravomoci. „Diskusi k jakékoli záležitosti na plenární schůzi Senátu se nebráním, pokud o to většina senátorů bude stát,“ dodal.

Horník zdůvodnil žádost tím, že žádný ze signatářů dosud veřejně neobjasnil důvody k napsání takového prohlášení. „Naše znepokojení je o to větší, že z veřejných zdrojů se dozvídáme, že toto prohlášení mělo být neveřejné, čili mělo mít formu diplomatického dopisu. Chceme vědět, kolik takových neveřejných prohlášení, jež nejsou v zájmu svébytnosti českého národa, podepsaných nejvyššími ústavními činiteli, bylo z České republiky v minulosti odesláno diplomatickou poštou kamkoliv,“ uvedl Horník.

Prohlášení bylo vazalské a poníženecké, říkají kritici

Prohlášení kromě Štěcha podepsali prezident Miloš Zeman, předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůraznili v něm, že Česko „při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky“.

Snad sladíte svá slova a činy, reaguje Čína na návštěvu dalajlámy v ČR

Kritici včetně některých členů vládních stran toto prohlášení označili mimo jiné za vazalské a poníženecké (více zde). Jeho signatáři podle nich ustoupili nátlaku jiného státu a v zájmu možných obchodních výhod obětovali hrdost a sebevědomí vlastních občanů.

Štěch již dříve uvedl, že s prohlášením souhlasil, protože odpovídá principům strategického partnerství mezi ČR a Čínou. „Každopádně odmítám názor, že jsem překročil pravomoci předsedy Senátu. Nikde jsem neuváděl, že v tolik diskutovaném dopisu ústavních činitelů hovořím jménem všech 81 senátorů. Tak jako každý jiný senátor má i předseda Senátu právo vyjádřit se k něčemu a zveřejnit své stanovisko,“ dodal.

Autoři: ,

Manželé Havlovi a Ondřej Kobza otevírají na týden veřejnosti částečně...
VIDEO: Střechu Lucerny zakryla dřevěná podlaha, připomíná palubu parníků

Nový výhled na Prahu po sedm dní nabídne terasa Paláce Lucerna, kterou má pronajatou kavárník Ondřej Kobza. Během rekonstrukce se proměnila celá střecha,...  celý článek

Budoucí podoba nového kulturního centra.
Šestiletý spor skončil, radnice v Lanškrouně zaplatí firmě čtyři miliony

Na dlouhých šest let se protáhl spor mezi městem Lanškroun a společností Gurman S, který se týkal plánovaného odkupu Společenského domu. Zastupitelstvo muselo...  celý článek

V Kletné u Oder se odehrálo vojenské cvičení záloh Safeguard 2016. Cílem...
Vojáci v záloze dostanou více peněz. Čunek litoval zrušení povinné vojny