Senát se distancoval od pročínského prohlášení ústavních činitelů

Senát se distancoval od říjnového pročínského prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které podpořil i předseda horní komory Milan Štěch. Jeho postoj ve středu senátoři označili za jeho osobní názor, nikoli za názor celého Senátu.

Předseda Senátu Milan Štěch je jedním ze čtyř signatářů pročínského prohlášení. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Horní komora toto usnesení schválila na návrh opoziční občanské demokracie hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci sociální demokracie, hnutí ANO, komunistů a Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili lidovci a senátoři z klubu Starostů a nezávislých, podle nichž bylo prohlášení servilní a poníženecké.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to odmítl, podle něj prohlášení mělo za cíl pouze potvrdit dodržování závazků. Připustil jen to, že podcenil dopad prohlášení u veřejnosti. „Podcenil jsem to, že to bude vnímáno servilně, tuhle kritiku budu muset přijmout,“ uvedl.

„Zahraniční politiku ČR určuje vláda, včetně ministerstva zahraničních věcí, a prezident republiky, ve spolupráci s Parlamentem ČR. Senátoři několikrát vyzývali nejvyšší ústavní činitele, aby koordinovali svou zahraniční politiku. Když k tomu došlo, je nesmyslné proti shodnému stanovisku nejvyšších ústavních činitelů protestovat,“ tlumočil na Twitteru reakci prezidenta MIloše Zemana na usnesení Senátu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Dalajláma v Česku

Štěch s obsahem prohlášení opakovaně souhlasil s poukazem na to, že vycházelo ze smluvní závazků ČR a Číny. Uvedl ale, že by s ohledem na následnou kritiku nyní volil jinou formu.

Horní komora ve středu schválila ještě další usnesení, podle něhož mají všichni představitelé Senátu při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu. Vládu pak horní komora vyzvala k tomu, aby v zájmu spolehlivosti a srozumitelnosti Česka na mezinárodní scéně usilovala o koordinaci postojů a co nejširší politickou shodu a spolupráci s prezidentem a parlamentem. Toto usnesení podpořili i zástupci ČSSD a ANO.

Prohlášení určené Číně podepsali čtyři ústavní činitelé poté, co se ministr kultury Daniel Herman setkal s dalajlámou při jeho návštěvě Prahy. Uvedli v něm, že to byla soukromá aktivita Hermana, která nic nemění na postoji české vlády k Číně. V prohlášení také politici zdůraznili, že Tibet považují za součást Čínské lidové republiky (více zde).

Autoři: ,

Bradáčová míří na šéfy zdravotních pojišťoven kvůli mizejícím stamilionům

Lék, za který pojišťovna normálně platí deset tisíc korun, nakoupí nemocnice se slevou za polovinu. Pojišťovně však účtuje plnou cenu, rozdíl si ponechá....  celý článek

(Ilustrační snímek)