"Poslední se sklízí z toho důvodu, že z nejlepší polohy chceme dosáhnout také nejvyšší kvalitu hroznů, která se mimo jiné docílí právě dlouhým zráním ve vinici," dodal Vajčner.
Sklizeň je podle něj letos špičková. "Na Šobesu jsme dosáhli cukernatostí okolo dvaadvaceti stupňů, tedy vín v kategorii pozdní sběr. Průměrná letošní cukernatost námi vykoupených hroznů byla 17,7 stupně, přičemž loňská byla o více než jeden stupeň nižší," chválí.
"Rovněž co se týče objemu si nemůžeme stěžovat. Vykoupili jsme pět set třicet vagonů suroviny, což je zhruba o osmdesát vagonů více než vloni," doplnil Vajčner.
Alespoň na Znojemsku se tak podle něj nepotvrdily předpovědi, že úroda bude nižší. Rovněž v cenách by se nemělo nic zásadně měnit.
Odborníci tak letos očekávají další výtečný ročník po letech 1997, 1999 a 2000. "U nás by ve výtečné kvalitě měli být především aromatické odrůdy jako muškát, palava či sauvignon. Všechna letošní vína mají vyšší cukernatost a pikantní kyselinku. Potěšitelné je, že i spotřeba vína u nás roste, i když už pomaleji, než loni," uzavírá Vajčner.