Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Salmonelóza na Liberecku sklátila přes sto lidí

  16:58aktualizováno  16:58
Hygienici na Liberecku s obavami sledují rychlý nárůst pacientů se salmonelózou. Od začátku července už onemocnělo přes sto lidí. Přitom loni ve stejném období hygienici zaznamenali pouze 75 pacientů. Největším zdrojem nákazy jsou vajíčka, ale i grilované maso.

"Před dvěma roky to bylo jen třiapadesát nemocných," upozornila Jana Prattingerová z liberecké Krajské hygienické stanice. "Epidemie to však zatím není."

Vysvětlení, proč nákaza v letních měsících rok od roku stoupá, však hygienici nemají. "Nelze to jednoznačně říci, čím to je, i když známe zdroje nákazy," uvedla Prattingerová.

Lidé se například nakazí, když snědí syrová či nedovařená vajíčka. "Někdy se do zákusků přidávají krémy, do kterých se dávají tepelně nezpracovaná vajíčka," potvrdila epidemioložka.

Dalším pokrmem, která může strávníky ohrozit, je špatně grilované maso. "Rovněž úpravu některých druhů masa v mikrovlnné troubě považujeme za rizikovou, třeba při přípravě masa s kostí se může stát, že nebude v některých místech dokonale tepelně upravené," vysvětlila Prattingerová.

Nebezpečné je dřevěné prkénko
Někteří lidé zbytečně onemocní jenom proto, že v kuchyni při přípravě pokrmů používají dřevěné prkénko.

"Není dobré, pokud se na něm krájí maso a pak hned třeba zelenina do salátu," upozornila hygienička. "Udržuje se špatně v čistotě, je lepší používat při vaření skleněné podložky, jsou vhodnější."

Přísné normy
Restaurace jsou povinny dodržovat náročné hygienické podmínky. "Plocha, kde zpracováváme maso nebo třeba vajíčka, je samozřejmě oddělená od ostatní části provozu," potvrdil Aleš Křeček z liberecké restaurace Domov.

"Pokud dostaneme od dodavatele maso, tak ho musíme nejprve upravit a zachladit, a dokud není tepelně upravené, mohlo by být zdrojem bakterií. Výdej masa a jeho příprava od sebe musí být přísně oddělena," dodal.

Podle Prattingerové se na Liberecku zatím nevyskytla žádná jídelna, dětský tábor či restaurace, kde by po požití jídla onemocnělo více lidí najednou.

Obavy z tohoto nepříjemného onemocnění měl i Jaroslav Krtička z Liberce. "Před několika dny se mi udělalo zle, měl jsem zažívací potíže," přiznal Krtička. "Čekala mne dovolená, bál jsem se, aby to nebyla salmonelóza. Naštěstí se ukázalo, že šlo o virózu."

K nejčastějším příznakům salmonelózy patří pocit na zvracení či zvracení, bolesti a křeče břicha. "A také průjem a vysoká teplota," připomněla Prattingerová.

Největší komplikací je postupné odvodnění organismu. "Některé případy mohou skončit i tragicky, pokud selžou ledviny," upozornila Prattingerová.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Teploty se budou na přelomu srpna a září průměrně pohybovat okolo 24 °C

Průměrné denní teploty během následujících čtyř týdnů klesnou, zůstanou však na dlouhodobém průměru. Průměrné by na přelomu prázdnin a školního roku měly být i...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Ke zdravotním údajům Čechů se dostane kdokoliv ze zahraničí, varují Piráti

Legislativním procesem v tichosti prošla novela zákona, která zpřístupní zdravotní dokumentaci všech pacientů v České republice ze zahraničí. Upozornil na to...  celý článek

Bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše přišla na setkání s dobrovolníky ve...
Drahoš v námořnickém tričku děkoval za 78 321 podpisů pro boj o Hrad

„Vítejte všichni na palubě,“ přivítal Jiří Drahoš dobrovolníky, kteří sbírali podpisy, aby se mohl zúčastnit volby prezidenta. Nasbírali jich zatím 78 321. Aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.