První z nakažených pochoutek vyráběla firma Gurmán Klub v Kamených Žehrovicích. Po odstranění závad může znovu rozjet provoz od pondělního poledne.
Inspektoři zrušili zákaz výroby i firmě Svopex Food Paskov, která byla podepsána pod kily nakažených vajíčkových a pařížských salátů.
"Společnost provedla celkovou sanitaci provozu a předložila doklad o rozborech vzorků nově vyrobeného Pařížského salátu a Vajíčkového speciálu," řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš s tím, že uspokojivé byly i výsledky rozborů provedených přímo inspektory.
Obě firmy musely minulý týden své výrobky stáhnout z prodeje, část jejich produkce si už však lidé odnesli domů. - více zde
Nad nákazou listerií přitom nelze mávnou rukou. Bakterie, k jejichž množení přispívá hlavně horké počasí, zabily při loňské epidemii čtrnáct lidí a desítky dalších onemocněly.
Kde se objevují listerie |
měkké sýry (s plísní na povrchu i uvnitř, sýry zrající pod mazem, sýry z nepasterovaného mléka...); naopak tvrdé sýry, tavené a krémové nepředstavují riziko |
uzené a syrové ryby (suši), mušle, ústřice, tatarský biftek (i když tam je spíš riziko salmonelózy) |
syrová naklíčená zrna, třeba sojová |
lahůdkové saláty (hermelínový, pochoutkový...), třebaže riziko nákazy z potravin prodávaných v lahůdkářství je obecně nízké |
tepelně neopracované masné výrobky (métský salám, čajovka), ale i vařené masné výrobky (jitrnice, jelita, tlačenka, paštiky) konzumované za studena |
cukrářské výrobky se žloutkovou náplní |