Číňané podle průzkumu státního lesnického úřadu z let 2004 až 2009 spotřebovali asi 57 miliard hůlek ročně. Poslední čísla ukazují, že Číňané každý rok vyrobí (a také vyhodí) 80 miliard jídelních hůlek, píše server telegraph.co.uk.
V zemi, kde žije 1,3 miliardy lidí, to není až zas tak překvapivé. Nyní se však zdá, že tato obrovská asijská země narazila na limity zdrojů. "Musíme změnit svoje stravovací návyky a podněcovat lidi k tomu, aby měli vlastní nádobí," vyzýval v čínském parlamentu Po Kuang-sin, předseda lesnické firmy Ťi-lin.
Podle Kuang-sina by čínské restaurace měly místo dřevěných hůlek nabízet kovové vidličky a nože. Upozorňoval na to, že z dvacet let starého stromu lze vyrobit asi 4 000 hůlek. Z toho plyne, že je potřeba každý rok porazit asi dvacet milionů vzrostlých stromů, uvedl .
Ani to však nestačí na pokrytí poptávky. Čína je dnes největším importérem dřeva. Do komunistické říše středu putují například z americké Georgie (o hůlkách s nápisem Made in America čtěte zde).
Jídelní hůlky mají v Asii dlouhou tradici. Jako první je pravděpodobně začal používat vladař Ta Jü, zakladatel dynastie Sia, přibližně dva tisíce let před naším letopočtem. Čínské hůlky jsou na rozdíl od japonských nebo korejských o něco delší, aby se s nimi dala nabírat i jídla z prostředka stolu.