"Není to potěšující, ale zároveň není důvod k panice," prohlásil tajemník města Miloš Dvořák.
V takzvaném dioxinovém kohoutovi, kterým ekologové ze sdružení Arnika začátkem července celou kauzu rozpoutali, se našlo až 4,3 pikogramu dioxinů na gram tuku.
Poslední testy odhalily v těle bažanta troj až čtyřnásobně vyšší koncentrace silně toxických dioxinů než jaké Arnika objevila v těle kohouta.
Evropské směrnice výrazně překročily i dioxiny ve dvou zkoumaných slepicích. Ani tak se ale prý obyvatelé nemusejí bát jíst maso ze zvířat chovaných v Lysé.
Jen málo lidí má totiž podle Dvořáka ve svém jídelníčku pravidelně slepice z domácího chovu, zajíce a bažanty.
To je ostatně i názor odborníků ze Státního zdravotního ústavu, kteří už dříve navrhli, aby se provedl průzkum takzvaného potravinového koše, tedy souboru potravin, jež lidé konzumují nejčastěji.
Podle Arniky nejnovější rozbory potvrzují, že drůbež chovaná v Lysé nad Labem je skutečně kontaminovaná jedy. Dioxiny přitom mohou způsobit rakovinu nebo špatnou funkci imunitního systému.
"Rozbory nasvědčují tomu, že za znečištění dioxiny může nejspíš místní spalovna," řekl Jindřich Petrlík z Arniky. Spalovna nebezpečných odpadů ale jakoukoli souvislost s nalezenými dioxiny odmítá.