Premiérka sice už ve funkci není od května, myšlenka zlepšit pověst thajské kuchyně přetrvala. V Bangkoku vláda představila projekt ochutnávacích robotů, kteří budou na základě chemických rozborů hodnotit, zdali si pokrm opravdu zaslouží přídomek thajský.
Roboty chce země distribuovat na své ambasády v zemích, kde jsou thajské restaurace populární, napsal deník New York Times. Světu se představí kulinářští arbitři informačního věku: krabicovité přístroje vybavené mikročipy a detektory chemických látek, které jsou schopny určit, zda si vaše Pad Thai opravdu zaslouží své jméno.
Na vývoj přístroje dohlížel státním rozpočtem financovaný Výbor pro thajské delikatesy, podle nějž jde o „inteligentního robota, který měří vůně a chutě v pokrmových ingrediencích pomocí senzorů, aby zhodnotil chuť jako gastronomický kritik“. Vývoj robota přišel na 3 miliony bahtů (2,1 milionu korun), které se však prý bohatě vyplatí.
Za špatnou pověst thajských restaurací mohou cizí majitelé
Některé specificky thajské ingredience nejsou za hranicemi k dostání a jejich nahrazování prý může vést k nedostatečné chuťové kvalitě. Ta může být podle jednoho ze spoluautorů myšlenky gastronomických robotů Supačaje Lorlovhakana způsobena i tím, že řadu restaurací nevlastní Thajci. „Patří Vietnamcům či Barmáncům, nebo dokonce Italům či Francouzům,“ uvedl.
Testovací roboti na jídlo nejsou v zemi ničím novým. Podnikatel Nakah Thawičawatt se je snažil zkomercionalizovat již v minulosti. Kus chtěl prodávat za 18 tisíc dolarů (necelých 400 tisíc korun) thajským ambasádám.
Jeho robot porovná jídlo z thajské restaurace se standardem a ohodnotí jej na stupnici do sto. Pokud pokrm dostane méně než 80 bodů, nemůže být považován za standardní thajské jídlo. Robot má v sobě standardizovanou databázi pokrmů.
Například polévku Tom Yum testovalo 120 studentů a zaměstnanců Čulalongkorské univerzity. Dostali deset různých polévek a hodnotili je. Polévka s nejlepším hodnocení byla určena za standard.