Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Centrum Zlína se změní, Gahurův prospekt získá zapuštěné chodníky

  12:59aktualizováno  12:59
Dlouho připravovaná rekonstrukce Gahurova prospektu u Kulturního a univerzitního centra v centru Zlína konečně startuje. Podle radnice potrvají práce maximálně čtyři měsíce.

Gahurův prospekt. Místo stávajících chodníčků, které nejsou ze spodní části vidět, vzniknou cestičky zasazené v terénu. | foto: Repro: MF DNES

Když začal zlínský architekt František Lydie Gahura pracovat na projektu velkokapacitních ubytoven pro dělníky Baťových závodů, psal se rok 1927.

Několik samostatných internátů vystavěl za sebou směrem do kopce a mezi ně umístil park. Na jeho horním konci pak o několik let později přibyl Baťův památník.

Dnes už tyto budovy dávno slouží jinému účelu, impozantní pohled na celý Gahurův prospekt však zůstával prakticky stejný.

Teprve letos, o 86 let později, začíná největší změna v jeho historii. V pondělí odstartovala rekonstrukce za přibližně 17 milionů korun, hotová má být nejpozději do konce října. I když stavba začíná, do prvního kopnutí do země ještě zbývá několik dnů.

Fotogalerie

"V prvním týdnu budeme vymezovat staveniště, stěhovat tam zařízení a napojovat inženýrské sítě," popsal Radomír Kocman, jednatel zlínské stavební firmy KKS, která vyhrála soutěž na rekonstrukci.

Pohyb lidí však nebude omezený ani v době, kdy budou práce v plném tempu.

"Místa, kde budeme pracovat, ohraničíme, aby se tam někdo nezranil. Mezi nimi ale budou zajištěné koridory na průchod," ujistil Kocman.

Architekti se "vyřádili"

Nejviditelnější změnou, která Gahurův prospekt čeká, budou chodníky v jeho spodní části.

Spojí náměstí Práce s Kongresovým a univerzitním centrem, tedy sídlem Filharmonie Bohuslava Martinů a rektorátem Univerzity Tomáše Bati. Travnatou plochu přeruší na několika místech.

Radnice už před dvěma lety vypsala na úpravu centra architektonické soutěže poté, co odmítla už připravenou studii architektky Evy Jiřičné. Ta ji zpracovala na žádost předchozího vedení radnice brzy poté, co se dokončila stavba Kongresového centra, jež také navrhovala (více čtěte zde).

Odborné porotě se v případě Gahurova prospektu nejvíc líbil návrh architektky Jitky Ressové a jejího týmu.

"Chodníky budou zapuštěné do svahu, takže člověk je zespodu neuvidí. A budou mít vyvýšené obrubníky, na kterých budou místa k sezení," popsala už dříve autorka návrhu Ressová.

Celkový průhled až k památníku tak nenaruší.

"Vždy večer budou nasvícené a celý prostor dostane i veřejně přístupné připojení na internet," doplnil náměstek zlínského primátora Jiří Kadeřábek.

Na chodníky pak naváže i další přechod pro chodce, po kterém se lidé dostanou přímo na nádvoří před Kongresovým centrem. Vznikne jen kousek od místa, kde je v současnosti provizorní, žlutě značený přechod pro chodce.

Chodníky musí být z kvalitního betonu

Ačkoliv pro laika vypadají změny jednoduše, podle stavebníků to je právě naopak.

"Architekti se tam vyřádili. Zapuštěné chodníky jsou zajímavé, ale tvoří je monolitický beton, který musí být mimořádně kvalitní, jinak může po čase začít praskat," naznačil Kocman.

Firma proto spolupracuje s Vysokým učení technickým v Brně, kde pro tuto akci vytvoří technologický postup.

Rekonstrukce Gahurova prospektu je pouze první ze tří částí celkové přeměny nejbližšího okolí náměstí Práce. Následovat bude oprava podchodu a parku Komenského. Magistrátu na ně zbyly peníze ze stavby Kongresového centra, přidá k nim i evropskou dotaci.

Původně se počítalo s tím, že změny vyjdou na 175 milionů korun. Z toho radnice plánovala zaplatit ze svého 62 milionů. Vysoutěžené částky jsou ale podstatně nižší, než se počítalo. V případě Gahurova prospektu je rozdíl minimální: projekt plánoval 20 milionů korun, nejnižší nabídka v soutěži byla o sedm milionů nižší.

U podchodu a parku se však vysoutěžené ceny dostaly téměř na polovinu projektové částky.

"Soutěž ale není ukončená, takže není jisté, že právě tyto nabídky vyhrají. Firmy je musí doložit a zdůvodnit," uvedl Kadeřábek.

Konečné ceny tak budou jasné až za několik týdnů. V ideálním případě, pokud se soutěž na zhotovitele stavby nebude komplikovat, by se mohlo s rekonstrukcí podchodu začít v srpnu.

To bude vůbec největší zásah do celého prostoru, zmizí totiž nadstřešení vstupu, které je na náměstí Práce. K eskalátoru tady přibude i výtah.

Co se naopak nezmění, jsou obchůdky v podchodu. Ty zůstanou nadále stejné.

Počítá se rovněž s předlážděním chodníků od podchodu kolem Tržnice až k novému trávníku Gahurova prospektu.

V září pak může navázat úprava parku Komenského. Odborníci ošetří a prokácí zeleň, přibude posezení, jezírko a další atrakce.







Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.