"Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, štěstí a radosti. Každoročně ale znamenají také více požárů v domácnostech, a tím pádem více práce pro hasiče," říká Nicole Zaoralová, mluvčí Generálního ředitelství hasičů.
Právě v období předvánočního shonu podle ní lidé snadno zapomínají na základní pravidla při manipulaci s otevřeným ohněm, zejména co se svíček týče. Ty právě v tomto období zapalujeme nejčastěji.
Hoří! aneb Co dělat při požáru
|
Jen loni v prosinci evidují hasiči 1 598 požárů, z toho 293 v domácnostech a obytných domech. A počty požárů například od adventních věnců se v posledních letech množí. "Pamatujte, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet," apeluje na zodpovědnost zejména dospělých Zaoralová.
V domovech hoří vše a velmi dobře
"Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony - to vše je dnes vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří a mohou způsobit značné materiální škody," dodává mluvčí hasičů.
U svíček či prskavek by proto lidé měli být podle jejích rad obzvláště opatrní. "Hořící svíčka nebo prskavky je otevřený oheň, proto je nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když odcházíte z domova nebo jdete spát, sfoukněte je," říká s tím, že svíčka má mít stabilní a nehořlavou podložku.
"Rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu." Stejné pak platí také pro adventní věnce, které jsou noční můrou všech hasičů.
"Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je velké," upozorňuje Zaoralová.
Kapr za dvacet tisíc? Raději se poučte
Opatrnost se podle ní vyplatí také v kuchyni během přípravy tradičních pokrmů, zejména smažení kapra či řízků. Jen v roce 2010 vyjížděli hasiči k celkem 12 požárům, které způsobily právě vznícené potraviny. Loni se takto prodražila vánoční hostina rodině v Ostravě-Dubině, když jim vzplála digestoř; vánoční kapr jí tak vyšel na dvacet tisíc (více o případu zde).
"Horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukách. Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu kyslíku a oheň zhasne," radí mluvčí.
V období vánočních svátků přitom nehoří jen v domácnostech. Hasiči zmiňují jako velmi časté případy i odpady v kontejnerech, popelnicích, saze v komíně, zazděné trámy v komíně, ale i osobní auta, traviny a keře.
"Topidla a komíny byly během loňských vánočních svátků příčinou požárů v domácnostech hned dvacetkrát. Nejčastější příčinou je nesprávná obsluha i vznícení sazí v komíně. Neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky, žhavé částice mohou velice snadno zapálit dřevo či papír uskladněný v blízkosti kamen," uzavírá každoroční apel Zaoralová.