Na kuřáky se radnice zaměřila na základě podnětů nespokojených obyvatel města, kterým zakouřený vzduch v restauracích během jídla vadil.
"Když se podnětů sešlo víc, začala se jimi zabývat rada. Vyzvali jsme proto všechny restauratéry, kteří nemají oddělené jídelny, k důslednému dodržení zákona podle kterého se nesmí po dobu podávání jídel kouřit," řekl vedoucí živnostenského odboru šumperské radnice Alois Solař.
Majitelé restaurací však z rozhodnutí radních příliš nadšení nejsou. "Nelíbí se mi to. Máme tady klimatizaci, která je dostatečná. Chystáme se pořádně prostudovat zákon," řekl vedoucí šumperské restaurace Pod kaštanem.
Podle vedoucí restaurace Květen mají majitelé obavy také z toho, že jim kvůli striktnímu zákazu odejdou z restaurací hosté. To však Solař odmítá: "Když se lidé odnaučili kouřit například v osobních vlacích, měli by se to naučit i v restauracích. Záleží na osvětě," dodal.
Šumperská radnice je zatím v boji proti kuřákům v Olomouckém kraji zřejmě ojedinělá. Dodržování "nekuřáckých" hodin ve stravovacích zařízeních ostatní úředníci nekontrolují.