"Dlouhodobě by jim ale mohly škodit," prohlásil Milan Havel z ekologického sdružení Arnika. Někteří odborníci to ale zpochybňují.
Město nechalo provést testy poté, co ekologové přišli v červnu s rozborem, jenž odhalil nadlimitní množství rakovinotvorných dioxinů v těle kohouta.
Minulý týden se dostaly na veřejnost výsledky rozborů všech šesti odchycených zvířat, stejně jako naměřené hodnoty v půdě a rybách.
Například v těle bažanta našla laboratoř až 15,6 pikogramu dioxinu na gram tuku. Evropský limit sice není stanoven, je to ale až čtyřikrát víc, než kolik měl v sobě kohout, který celou kauzu odstartoval.
V nejnověji zkoumané slepici se zase našlo až 3,6 pikogramu, norma pro Evropu je přitom nanejvýš 0,7 pikogramu.
Dioxiny v Lysé |
V Lysé se pálil nebezpečný odpad |
Lépe nedopadly ani některé druhy ryb. Například u sumečka amerického vyloveného z Josefova rybníka se zjistilo o 16 pikogramů vyšší obsah dioxinů. Naopak podlimitní hodnoty oproti evropskému průměru naměřili odborníci v karasovi.
I přesto město společně s odborníky tvrdí, že není důvod k obavám. Podle tajemníka Miloše Dvořáka se totiž jen málokdo pravidelně živí ulovenými bažanty nebo zajíci. V zelenině a ovoci navíc dioxiny nejsou, protože se váží pouze na tuky.
"Žádné akutní otravy skutečně nehrozí," ujistil Tomáš Ocelka ze Zdravotního ústavu v Ostravě.
Pokud by se mělo zjistit, jestli lidé v Lysé přijímají v jídle příliš mnoho dioxinů, bylo by podle odborníků třeba provést rozbory celého spektra potravin, které průměrný člověk pravidelně konzumuje. Jestli se takový průzkum uskuteční, zatím není rozhodnuto.