Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cigaretu k snídani si neodpustí každý sedmý Čech, ukázal průzkum

  0:29aktualizováno  0:29
Češi dobře vědí, jak by měla vypadat zdravá snídaně. Je jim to ovšem úplně jedno a svůj jídelníček sestavují hlavně podle ceny. Mezi ranní rituály každého sedmého Čecha navíc neodmyslitelně patří cigareta. Ať už na lačno, nebo při jídle.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Třetina lidí u snídaně pracuje na počítači, jedenačtyřicet procent poslouchá rádio. A čtrnáct procent lidí si k snídani pravidelně dopřává i cigaretu. Ukázal to výzkum společností Datank a Sanep o tom, jak Češi snídají.

Většina lidí tento zvyk považuje za ranní rituál, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková říká, že pro silné kuřáky je to typické.

„Kouří asi třetina dospělých, 80 procent z nich je závislých na nikotinu. Chybí jim hned po probuzení. Buď si zapálí ještě před snídaní, nebo mají cigaretu spojenou například s tou kávou,“ vysvětluje.

Důvod tohoto propojení je podle ní jednoduchý. Když dáte potkanovi injekci nikotinu spojenou se zábleskem světla, tak je závislost silnější. Kouření na lačno je rizikové tím, že poškozuje žaludek. Pokud člověk kouří až po snídani, riskuje o něco méně.

Češi vědí, co je zdravé. Ale nejedí to

Výzkum dále prozradil, že Češi příliš nedbají ani na zdravé složení snídaně. Přestože 80 procent lidí ví, že by měli dávat přednost celozrnnému pečivu, téměř 60 procent oslovených snídá pečivo bílé.

„Hodně lidí se v obchodě nechá ovlivnit cenou. Je prostě fakt, že to pečivo ‚se zrním‘ je dražší. Navíc je těžké odolat vůni křupavého pečiva. Celozrnné prostě tak dobře nevoní,“ vysvětluje možné důvody nutriční specialistka Veronika Martincová.

VÝZKUM: Jak Češi snídají

Překvapivé možná je, že jsou v tomto zodpovědnější starší lidé. Respondenti starší 56 let snídají například zeleninu dvakrát častěji než dvacátníci a třicátníci. Více jich také dává přednost celozrnnému pečivu a margarínu před máslem. Je to spojené s tím, že se u nich začínají projevovat potíže s vysokým tlakem, hladinou cukru či cholesterolu. „Prvním řešením je úprava jídelníčku,“ vysvětluje Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

Téměř 60 procent Čechů si na chleba maže máslo, k margarínům mají stále nedůvěru. Nevěří, že rostlinné tuky jsou prospěšnější. Podle Martincové se však není čeho obávat. „Pokud zvolíte kvalitní margarín, je to určitě zdravější,“ uvádí. Odborníci však nedoporučují máslo z jídelníčku úplně vyřazovat. „Není důvod, aby si ho zdravý člověk třeba o víkendu nedopřál,“ říká Martincová.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.