Prohlášení Výkonného výboru Českého fóra pro informační společnost

České fórum pro informační společnost bedlivě sleduje poslední vývoj v České televizi. Cesta k tzv. informační společnosti není jen otázkou aplikace nových technologií, ale zahrnuje i morální, etické a sociologické aspekty. Televize je dnes hlavním informačním kanálem pro většinu občanů České republiky. Proto je pravdivé, objektivní a necenzurované televizní zpravodajství jedním z pilířů dnešní informační společnosti. Z těchto důvodů jsme hluboce znepokojeni posledním vývojem situace kolem České televize a vydáváme toto prohlášení:

České forum pro informační společnost zcela odmítá praktiky cenzury a neobjektivního informování veřejnosti tak, jak je v posledních dnech užívá zpravodajský tým generálního ředitele Hodače. Máme rovněž za to, že způsobem ustanovení Rady České televize a zejména pak její současnou činností je zjevně porušován úsmysl zákonodárce v případě zákona č. 483/1991 Sb. o České televizi, v platném znění. Tento zákon deklaruje Českou televizi jako veřejnoprávní instituci zásadně nezávislou na politické moci.

České fórum pro informační společnost proto:

1. naléhavě žádá generálního ředitele ČT Jiřího Hodače, aby na svou funkci v zájmu uklidnění situace okamžitě rezignoval a neprodleně zrušil veškeré cenzorské zásahy do programu ČT včetně zpravodajství

2. vyzývá současnou Radu ČT, aby přehodnotila a případně revokovala svá rozhodnutí, která významně napomohla vzniku současné kritické situace a vyčkala do přijetí nového zákona o ČT a zákonnému ukončení své činnosti,

3. se obrací na vládu ČR a Parlament ČR, aby v minimálním možném čase připravily a přijaly nové znění zákona o ČT v duchu zachování nezávislosti ČT na složení Parlamentu a politické moci,

4. doporučuje, aby tzv. Radu ČT i Radu pro rozhlasové a televizní vysílání tvořily osobnosti s celospolečenskou autoritou zastupující významné skupiny veřejnosti,

5. vyzývá společensky významné skupiny občanů (např. církve, neziskové organizace, hospodářská a agrární sdružení, profesní sdružení, odborové centrály ale i politické strany), aby připravily pro takové složení Rady ČR i RRTV návrhy na své zástupce tak, aby obě rady reprezentovaly široké spektrum názorů veřejnosti ČR.

My, členové výkonného výboru ČFIS jsme si vědomi, že i některé kroky revoltujících zaměstnanců nejsou v souladu se zákonem. Dlouhotrvající snášení nelidských podmínek, ve kterých pracují, je však důkazem morální převahy jejich požadavků. Chápeme situaci v České televizi jako pokus politických sil použít nedokonalosti formulace zákona o České televizi k uchopení moci nad tímto médiem. Jsme si toho vědomi tím spíše, že máme z minulosti zkušenost, že i velmi nemorální praktiky ze strany vládnoucích sil byly vždy vykonávány v souladu s platnou legislativou tohoto státu.

V Praze dne 4.1.2001

Za České fórum pro informační společnost

Členové výkonného výboru : Ing. Zbyšek Bahenský (předseda), RNDr. Tomáš Řehák, Ing. Vladimír Plojhar, Doc. Ing. Jan Dohnal, CSc., Ing. Marie Plocková, RNDr. Tomáš Renčín, Ing. Jiří Benedikt, MUDr. Petr Souček, Milan Pešák, PhDr. Vít Richter, Michaela Dombrovská, Jaroslav Winter

Lidé před Pražským hradem protestovali proti Zemanovi a Babišovi. (17. října...