DOKUMENT: Prohlášení vicepremiérky Peake k jejímu odchodu z VV

Vicepremiérka Karolína Peake opouští Věci veřejné a zakládá novou politickou platformu. Přečtěte si, jak svůj odchod odůvodnila.

Karolína Peake | foto:  Petr Topič, MAFRA

Dobrý podvečer dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vám oznámila že jsem se rozhodla ukončit své členství ve straně Věci veřejné a odejít z poslaneckého klubu Věcí veřejných.

K tomuto dlouho zvažovanému rozhodnutí mám mnoho důvodů. Nemůžu již nadále souhlasit s prosazovaným politickým stylem destrukce a nesrozumitelných kroků. Vytrácí se takto mnohé úspěchy, kterých jsme ve vládě dosáhli. Nejsme schopni prezentovat splněné sliby, které jsme občanům dali.

Není to pro mne lehké rozhodnutí. Je třeba říct, že nesouvisí s právě proběhlým soudem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

V minulosti jsem naznačovala a nebyla jsem sama, že nejsem spokojena s mnohými kroky, které děláme. Se stylem, kterým se prezentujeme. Sama jsem v posledních dnech zvažovala, zda to mohu změnit kandidaturou na předsedkyni Věcí veřejných. Dospěla jsem k definitivnímu názoru  - nemohu.

Rozhodla jsem se k tomuto kroku po zralé úvaze a pečlivém zhodnocení situace. Do politiky jsme nevstupovali, abychom se předháněli v co nejsilnějších slovech, v ultimátech, ale abychom něco vykonali. Byla jsem u zrodu Věcí veřejných a bohužel jsem se také dočkala jejich sestupu. Už nějaký čas jsem volala po nutnosti nového startu, sebereflexe a opuštění politiky výhružek a ultimát. Nepodařilo se mi ale tuto vizi prosadit. Proto volím jiné řešení, které mi umožní prosazovat politiku čitelnou a odpovědnou. Uvědomila jsem si, že čára za dosavadním fungováním musí být jednoznačná a nepochybná.

Nemám ani desítky milionů od politické konkurence na svém kontě, ani seznam poslanců přesvědčených kalými či nekalými argumenty. Mám jen svou pověst a jméno.

Ráda bych poděkovala všem poctivým členům Věcí veřejných, kteří se v poslední době přidali k mé snaze stranu očistit a změnit. Zakládám novou politickou platformu a ráda jim nabídnu spolupráci. Chtěla bych také poděkovat předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi. Vím, že to od počátku neměl jednoduché a politika mu spíše mnohé vzala. Vděčím nejen jemu za nastartování mé politické kariéry.

Jsem si vědoma toho, že mohu být nyní nálepkována jako přeběhlík. Neměním ale názory, neměním své postoje a nehodlám také nic měnit na programu, za který jsem byla zvolena. Budu tento program nadále prosazovat, i když už nikoliv v řadách Věcí veřejných. Nadále také budu dodržovat koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné se svými partnery uzavřely.  Chci stavět, už nechci bořit.

Karolína Peake
místopředsedkyně vlády České republiky

Měla by Karolína Peake zůstat vicepremiérkou Nečasovy vlády?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 20. dubna 2012. Anketa je uzavřena.

ANO 12077
NE 7095

Ilustrační snímek
Hygienici: Školní obědy nutričně nevyhovují, je třeba změnit zákon