Prohlášení Kavana a Molterera k ekologické prověrce Temelína

Místopředseda české vlády a ministr zahraničí Jan Kavan a spolkový ministr zemědělství, lesnictví a životního prostředí Rakouské republiky Wilhelm Molterer zveřejnili společné prohlášení ohledně dalšího postupu komplexní prověrky Temelína na životní prostředí. Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny se na základě tohoto komuniké, které je součástí realizace dohod z Melku z prosince loňského roku, rozhodli odložit konečné rozhodnutí o blokádách českých hranic na čtvrtek. Původně byly blokády naplánovány od pátku do neděle.

I. Zásady provedení úhrnné EIA pro JE Temelín

Toto dobrovolné celkové posouzení rozšíří ve smyslu dohody z Melku probíhající prověřování vlivu 78 změn v plánu celého zařízení atomové elektrárny Temelín na souhrnnou EIA, jejíž výsledek je ve smyslu vyjádření premiéra Zemana v Melku závazný a bude proveden odpovídajícími kroky české vlády. Odborných výsledků prověrky mají dbát a uplatňovat je příslušné orgány státní správy v odpovídajících administrativních a povolovacích krocích podle národního práva.

Toto dobrovolné souhrnné prověření vlivů JE na životní prostředí se bude řídit podle směrnice Rady č. 85/337 EHS o vyhodnocování vlivu státních a soukromých objektů na životní prostředí, ve znění směrnice č. 97/11 ES. Relevantní doporučení EK budou subsidiárně zohledněna, přičemž budou zohledněny návrhy EK. Osnova posouzení (scoping) bude stanovena a upřesněna na základě doporučení zástupců Rakouska, SRN a EK. Přitom by měly být zohledněny existující podklady podle kapitoly V Protokolu z Melku.

Nebude předmětem sporu, že Rakouskem předložený návrh posouzení odpovídá standardům EIA pro zařízení tohoto druhu.

II. Struktura provádění souhrnné EIA pro JE Temelín

Bude určena Komise sestavená ze čtyř pověřených členů, přičemž dva z nich budou jmenováni na žádost ministra životního prostředí a dva na žádost ministra průmyslu a obchodu vládou České republiky. Obě strany se dohodly, že v zájmu splnění harmonogramu stanoveného v Protokolu z Melku budou v rámci svých možností plně podporovat činnost Komise a přispívat k důkladnému informování všech zúčastněných stran.

Jednání Komise se v případě předem deklarovaného zájmu zúčastní dva a dva zástupci Rakouské republiky a Spolkové republiky Německo s náležitým odborným oprávněním, jakož i zástupci EK jako pozorovatelé. Stanoviska těchto zástupců budou zohledněna v podkladech pro rozhodnutí Komise.

Komise bude mít tyto úkoly:
- řízení procesu podle Směrnice Rady 85/337/EHS ve znění Směrnice 97/11/ES a Aarhuské konvence;
- prověření úplnosti a průkaznosti dokumentace poskytnuté ČEZ;
- určení dodatečných požadavků na ČEZ;
- poskytnutí úplné a průkazné dokumentace EIA českým subjektům, resp. veřejnosti, jakož i zainteresované cizině;
- stanovení detailního postupu a termínů (lhůt pro odevzdání stanovisek, překlady stanovisek, organizační otázky v souvislosti s přípravou a prováděním veřejných slyšení v Česku a také v zahraničí, podpora poradní role Evropské komise);
- účast na bilaterálních konzultacích;
- zajišťování přístupu k dokumentům, do kterých bude chtít nahlédnout veřejnost podle Aarhuské konvence.

Dále budou podle Komisí stanovených termínů po vydání úplné dokumentace EIA pro veřejnost organizována veřejná slyšení, jejichž výsledky budou shrnuty společně s dodanými stanovisky ve zprávě pro vládu České republiky.

Do června by měl být Temelín prověřen
Výsledky prověření vlivu na životní prostředí budou sloužit jako základ k dalšímu rozhodování příslušných českých úřadů, případně orgánů, pokud jde o povolení, jež budou poskytována podle národního práva, a také jako základ pro bilaterální konzultace, jež mají být vedeny podle citované směrnice EU. Komise by měla skončit svou práci začátkem června 2001.

Cvičení afghánské armády nedaleko Kábulu (17. října 2017)
Krvavé úterý v Afghánistánu. Válka s Talibanem vstupuje do Trumpovy éry

Nekončící válka v Afghánistánu se dostává do nové fáze. Američané v rámci nové strategie stupňují nálety na Taliban a počet civilních obětí rychle roste....  celý článek

Škeble