Programové prohlášení Fischerovy vlády připravoval exministr Mlynář

Na programovém prohlášení Fischerovy vlády se podle informací iDNES.cz významně podílel bývalý ministr Vladimír Mlynář. Podle vládního mluvčího Romana Proroka je Mlynář externím poradcem premiéra Jana Fischera, který využívá jeho zkušeností z působení ve třech vládách.

Mlynář má s Fischerem sepsanou smlouvu o externí spolupráci. | foto: Michal Šula

Exministr Tošovského, Špidlova a Grossova kabinetu, který byl členem Unie svobody, se zúčastnil celého pondělního zasedání vlády, které se zabývalo mimo jiné konečnou podobou programového prohlášení.

Vláda ho ve stejný den schválila. Fischer na zasedání ministrům oznámil, že právě Mlynář je za programové prohlášení odpovědný, sdělil iDNES.cz zdroj z vlády, který si nepřál být jmenován.

Během jednání podle něj Fischer s Mlynářem často mluvil, exministr se také zapojoval do debaty, i když není členem vlády. Do programového prohlášení zapisoval změny, ke kterým Fischerovi ministři během debaty došli, i když se premiér snažil své podřízené mírnit, aby se formulace už příliš neměnily.

Angažmá Mlynáře, na které v sobotu upozornily Lidové noviny, nechtěl zprvu premiér ani jeho mluvčí nijak komentovat. Spokojený s jeho výběrem ale evidentně nebyl předseda ODS Mirek Topolánek - podle původní dohody měl zůstat v čele úřadu vlády "jeho" Jan Novák. Spekuluje se o tom, že by právě Nováka měl Mlynář vystřídat. Sám Novák se pondělního zasedání pro nemoc neúčastnil.

Topolánek se ostře ohradil proti tvrzení jednoho ze svých kolegů, který podle Lidových novin Mlynářův příchod do vlády komentoval slovy "žido-bolševicko-unionistická skupinka". Narážel tak na Fischerovu víru, jeho členství a členství dalších ministrů v KSČ a na unionistickou minulost politika Mlynáře.

Mlynář později připustil, že má s Fischerem sepsanou smlouvu o externí spolupráci. To potvrdil i mluvčí vlády. "Dosud je externím poradcem premiéra, který jej vyzval ke spolupráci na základě jeho kvalifikace z působení ve třech vládách a zkušeností s administrativním provozem kabinetu," odpověděl iDNES.cz Roman Prorok. "Ovšem za program vlády Jana Fischera není odpovědný on, ale vláda, která jeho text schválila na zasedání 25. května 2009," doplnil mluvčí.

Vyjádření samotného Mlynáře se redakci nepodařilo sehnat, měl vypnutý telefon a na poslanou SMS zprávu nereagoval.

"Vladimír Mlynář není členem vlády a navíc už několik let jako nestraník stojí zcela mimo politiku," odpověděl také Prorok na dotaz, proč programové prohlášení nepolitické úřednické vlády svěřil Fischer právě "expolitikovi" Mlynářovi. Ten nyní působí jako poradce společnosti Telefónica.

Programové prohlášení je stále tajné, vláda by ho měla poslancům předložit až bezprostředně před hlasováním o důvěře. K tomu dojde v neděli 7. června. I když Fischer apeloval na ministry, že jde o neveřejný dokument, zelení se postarali o únik některých bodů. - čtěte Fischerova vláda schválila programové prohlášení

Prostějovská radnice.
Prostějov zůstává bez tajemnice, vítězka tendru se neshodla s primátorkou

Magistrátu v Prostějově se napoprvé nepodařilo obsadit uvolněné místo tajemníka, přestože z výběrového řízení vzešla vítězná kandidátka. Ta porazila další dva...  celý článek

Ilustrační snímek
Mládež zneužívala léky na kašel k vyvolání halucinací. Nově jsou na předpis

Dva léky na kašel s obsahem dextromethorfanu jsou nově jen na předpis. Tablety Stopex a pastilky Vicks Meddex s medem byly podle Státního ústavu pro kontrolu...  celý článek

Nová kniha vydaná olomouckou filozofickou fakultou má ukázat mylnost stereotypů...
Kniha o slovenských Romech má bourat stereotypy i formou, čte se odzadu

Neobvyklou knihu vydala olomoucká filozofická fakulta. Shrnuje výsledky studie vědců zkoumající romské obyvatele čtyř slovenských vesnic a na příkladech...  celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.