Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Je to očistec, říká obsluha rozpáleného grilu. Před vedrem neuteče

  19:01aktualizováno  19:01
Někomu se daří vyhnout se letnímu vedru v klimatizované kanceláři, jiní ho ale i při práci zakoušejí na vlastní kůži. S pekelnou výhní se denně potýká například Jiří Kalina, který ve stánku v karlovarské Varšavské ulici prodává čerstvě grilované maso. U rozpáleného grilu tráví deset hodin denně.

Jiří Kalina prodává u grilu v karlovarské Varšavské ulici. | foto: Sabina Netrvalová

Horké letní dny si tak "užívá" opravdu se vším všudy. "Nejdrsnější je to samozřejmě kolem poledne, kdy je největší nával. Lidi mají hlad a slunce je rovnou nad námi. Úplně nejtepleji je pak ve dvě ve tři," popisuje Jiří Kalina.

Ve stánku se podle něho teplota pohybuje kolem sedmdesáti stupňů a schovat před vedrem se v něm nedá. Není kde. "Snad trochu ustoupit stranou dál od grilu. Jedině, když ze stánku vyjdu úplně ven, tak se ochladím," říká muž.

U grilu pracuje sám, a i když už horko začne být nesnesitelné, nemá možnost, aby ho někdo vystřídal. "Jen v pondělí za mě na hodinu výjimečně zaskočil kolega, když jsem byl u zubaře," vysvětluje Kalina.

Jak sám říká, práce ve třicetistupňových vedrech u neustále rozžhaveného grilu je někdy opravdu náročná. "Člověk tu stojí celý den v takovém horku, které je jen na málo místech, ale i tak se musí na lidi pořád usmívat. Bývá to očistec, ale vydržet se to musí," popisuje.

Na práci si však nestěžuje, grilování kuřat a vepřových žebírek ho baví. A zvyknout si na horko se prý nakonec dá.

"Všechno je to o psychice. Dělám svou práci pro lidi a chci ji dělat dobře, tohle k tomu prostě patří. Jednoduše vypiji dostatek vody a tělo si s tím horkem už nějak poradí. Problém je jen v hlavě," říká Kalina.

Největší odměnou za hodiny strávené ve vedru pro něj pak je, když se k němu zákazníci vracejí. "Když jsou lidé spokojení, tak to u grilu taky jinak ubíhá a člověk se hned cítí lépe," usmívá se muž.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lea Tomková
Aféra končí. Manažeři z Pardubic už „služební cestu“ do Afriky zaplatili

Tři manažeři pardubických městských firem zaplatili už téměř celou svou loňskou cestu do Jihoafrické republiky. Ta se původně tvářila jako služební, ale...  celý článek

Otázka pro prezidenta, projekt iDNES.cz
Uchazeči o Hrad prozradili, kdo je jejich vzorem. Ohodnoťte odpovědi

Jakého současného či dřívějšího státníka si uchazeči o prezidentský post obzvlášť váží a čím by je tento politik inspiroval, pokud by zkraje příštího roku...  celý článek

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství
Poslanci volají po pádu šéfa Finanční správy kvůli zajišťovacím příkazům

Po odvolání šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka kvůli využívání zajišťovacích příkazů a jejich likvidačnímu dopadu na firmy volají...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.