Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Je to očistec, říká obsluha rozpáleného grilu. Před vedrem neuteče

  19:01aktualizováno  19:01
Někomu se daří vyhnout se letnímu vedru v klimatizované kanceláři, jiní ho ale i při práci zakoušejí na vlastní kůži. S pekelnou výhní se denně potýká například Jiří Kalina, který ve stánku v karlovarské Varšavské ulici prodává čerstvě grilované maso. U rozpáleného grilu tráví deset hodin denně.

Jiří Kalina prodává u grilu v karlovarské Varšavské ulici. | foto: Sabina Netrvalová

Horké letní dny si tak "užívá" opravdu se vším všudy. "Nejdrsnější je to samozřejmě kolem poledne, kdy je největší nával. Lidi mají hlad a slunce je rovnou nad námi. Úplně nejtepleji je pak ve dvě ve tři," popisuje Jiří Kalina.

Ve stánku se podle něho teplota pohybuje kolem sedmdesáti stupňů a schovat před vedrem se v něm nedá. Není kde. "Snad trochu ustoupit stranou dál od grilu. Jedině, když ze stánku vyjdu úplně ven, tak se ochladím," říká muž.

U grilu pracuje sám, a i když už horko začne být nesnesitelné, nemá možnost, aby ho někdo vystřídal. "Jen v pondělí za mě na hodinu výjimečně zaskočil kolega, když jsem byl u zubaře," vysvětluje Kalina.

Jak sám říká, práce ve třicetistupňových vedrech u neustále rozžhaveného grilu je někdy opravdu náročná. "Člověk tu stojí celý den v takovém horku, které je jen na málo místech, ale i tak se musí na lidi pořád usmívat. Bývá to očistec, ale vydržet se to musí," popisuje.

Na práci si však nestěžuje, grilování kuřat a vepřových žebírek ho baví. A zvyknout si na horko se prý nakonec dá.

"Všechno je to o psychice. Dělám svou práci pro lidi a chci ji dělat dobře, tohle k tomu prostě patří. Jednoduše vypiji dostatek vody a tělo si s tím horkem už nějak poradí. Problém je jen v hlavě," říká Kalina.

Největší odměnou za hodiny strávené ve vedru pro něj pak je, když se k němu zákazníci vracejí. "Když jsou lidé spokojení, tak to u grilu taky jinak ubíhá a člověk se hned cítí lépe," usmívá se muž.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.