"Do soboty může prodávat volně rostoucí houby prakticky každý a stačí mu k tomu většinou pouze živnostenský list," upozorňuje mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
Od 16. června musí podle ní všichni prodavači hub mít doklad o složení odborné zkoušky, které vystavují hygienické stanice.
Žádost o provedení zkoušky musí obsahovat lékařské potvrzení, že žadatel má v pořádku zrak, a výpis z trestního rejstříku. Povinný je i nadále živnostenský list.
"Houby je možné prodávat pouze za určitých podmínek – nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk houby od jejího třeně, houby nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé," vypočítává podmínky mluvčí.
Dodává, že v ideálním případě by měly být také do sucha očištěné a řádně označené druhem houby, datem sběru a dobou použitelnosti - do tří dnů od sběru. Skladovat se musí při teplotě od 0 do 10 stupňů Celsia.