Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

PRO A PROTI: Kouřit je svoboda, říká Špaček. V hospodě ne, míní Pohlreich

  20:13aktualizováno  20:13
S plošným zákazem kouření v restauracích, barech a vnitřních prostorech veřejných míst počítá návrh zákona ministerstva zdravotnictví, který by měl platit od příštího roku. Podle jeho příznivců kouření na veřejných místech omezuje nekuřáky. Odpůrci návrhu však namítají, že plošný zákaz by omezil svobodu.

Kouření v restauraci | foto:  Petr Topič, MAFRA

O úplném zákazu kouření v restauracích se v Česku mluví už několik let. Platit by mohl od ledna 2016. Počítá s tím návrh nového zákona Ministerstva zdravotnictví, který má zakázat kouření nejen v restauracích, ale také na koncertech či dětských hřištích a sportovištích (o návrhu čtěte zde). Česko tak má následovat celosvětový trend vykazování kuřáků z veřejných prostor. Zákon v únoru poputuje na vládu, načež musí projít přes parlament a prezidenta.

Plošný zákaz má ovšem řadu hlasitých odpůrců, kteří namítají, že by omezil svobodu podnikání. Podniky by si podle nich měly samy určit, zda budou kuřácké, nekuřácké, či zda prostory pro kuřáky a nekuřáky oddělí.

Názor podporující zákaz kouření v nepravidelné rubrice iDNES.cz vyjádřil šéfkuchař a gastronom Zdeněk Pohlreich, který sám provozuje několik restaurací. Proti plošnému zákazu kouření v českých restauracích se vyslovil bývalý mluvčí Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček.

PRO V restauracích už dnes nekouří téměř nikde. Jde o zdraví

O tom, že kouření škodí zdraví, asi nikdo nepochybuje. Z tohoto důvodu bychom měli následovat příklad vyspělých částí světa a kouření v restauracích zakázat. Nemyslím si, že je to věc, která by v restauraci byla nezbytná. A plošný zákaz je určitě lepší než různá dílčí opatření typu chytrá horákyně, jako jsou stavebně oddělené prostory pro nekuřáky. Na veřejných místech se už dnes nekouří téměř nikde na světě, tak nevím, proč zrovna Česká republika by měla být výjimkou.

Zdeněk Pohlreich

Je český šéfkuchař, gastronom a moderátor pořadů o vaření. Je šéfkuchařem v pražské restauraci Café Imperial a v Praze vlastní též minimalistickou restauraci Divinis. Působí též v Pražském kulinářském institutu a učí na Střední škole gastronomické a hotelové.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Myslím, že se svobodou podnikání to nemá nic společného. Je to otázka zdraví národa a nákladů, které stojí léčba. Navíc v každé zemi jsou zákony, které někomu vyhovují více a někomu méně. A nikdy nemohou být spokojeni úplně všichni. Pokud ale zákon bude platit pro všechny, tak jsou všichni na stejné startovací pozici, a myslím, že je to tak správně.

V restauracích, které provozujeme my, se až na malou výjimku nekouří vůbec. Naše klientela si více méně nepřímo vynutila to, že restaurace jsou nekuřácké. Nekuřáci si totiž vždycky více stěžovali na kuřáky. Chodí k nám také hromady cizinců, kteří jsou zvyklí, že v restauraci se nekouří, a nevnímají to jako problém.

Když podle těchto pravidel mohou žít miliony lidí na světě, nevím, proč zrovna my bychom si měli myslet, že tu vymyslíme něco jiného. Rozdělení na kuřáckou a nekuřáckou část mi nepřipadá jako dobré řešení. Co podniky, které nemají možnost nekuřáckou část oddělit? Jakmile se v tom začneme pěkně po česku šťourat a vymýšlet výjimky, tak to skončí špatně. Myslím, že zákon o zákazu kouření ve veřejných prostorech je daleko smysluplnější než jiná pravidla, jako třeba uvádění alergenů.

Tento celosvětový trend je nezadržitelný. Kouření má zkrátka zdravotní následky a o to jde především.

Mělo by se v Česku úplně zakázat kouření v restauracích?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. února 2015. Anketa je uzavřena.

Ano 17108
Ne 6216

PROTIZákaz kouření nám vezme svobodu rozhodování

Plošný zákaz kouření by znamenal zásah státu do osobních věcí člověka. My jsme si stát zřídili proto, aby pro nás obhospodařoval věci, které si nedokážeme jako jednotlivci zařídit sami, jako třeba obranu, bezpečnost, společnou měnu nebo zahraniční politiku. Nezřídili jsme si ho proto, aby zasahoval do našich osobních záležitostí. Je pouze mojí věcí, jestli budu jíst tlusté maso a umřu na infarkt, jestli budu pít alkohol, kouřit, sportovat nebo nesportovat. Do tohoto by stát neměl strkat nos.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je český spisovatel, televizní novinář, pedagog a popularizátor společenské etikety. Strávil více než deseti let po boku Václava Havla jako jeho mluvčí a šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček

Zákaz kouření se tváří velice bohulibě, ale na druhou stranu je to přesně to, co člověku bere svobodu rozhodování. Já se přece můžu sám rozhodnout, třeba jestli chci skákat bungee jumping, který je velice riskantní a při kterém se spousta lidí zranila. Role státu by neměla být v tom, že takto „pečuje“ o své občany.

Každá restaurace nechť se rozhodne, jestli bude kuřácká nebo nekuřácká. A svobodný občan se poté rozhodne, do jaké restaurace půjde. Pokud je nekouření tak atraktivní, tak bezpochyby vznikne spousta nekuřáckých provozoven, aniž by stát musel někomu něco takového nařizovat. Myslím, že restauratéři sami vědí, co host vyžaduje. A tržní princip nedovoluje, aby do toho někdo vstupoval zbytečnými regulačními opatřeními.

Mimochodem najít dnes v Praze restauraci, kam byste šla na večeři a pak si zapálila, je stejně téměř nemožné. Velká většina restaurací je totiž již dnes nekuřácká. Takže tento zákon by byl jen naprosto zbytečné vlamování se do otevřených dveří.

S argumentem, že kouření omezuje také personál restaurace, nesouhlasím. Copak personál byl odsouzen k tomu, aby pracoval právě v této provozovně? V Praze jsou desítky, možná stovky nekuřáckých restaurací, kam může jít člověk pracovat, pokud mu kouření vadí. Je to otázka volby a svobodný trh tu volbu umožňuje.

Mělo by Česko zakázat kouření v restauracích, nebo by to znamenalo omezení svobody?

Podělte se o svůj názor v diskusi pod článkem.

Pro zákaz kouření se vyjádřil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:









Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.